2007-01-24

Den stora svenska samtidsromanen – ajöss

Hurra! Det här tycker jag var upplyftande! Ingen orkade eller kunde eller ville skriva "den stora svenska samtidsromanen". 318 personer försökte visserligen, men det blev inte tillräckligt bra.

Och tacka för det. Vilken hopplös tävling. Först gör man upp en rättså snäv mall i stil med att handlingen i boken ska utspela sig under ett år och bryta mot minst ett av de tio budorden och sedan ojar sig juryn över att de medverkande har "hållit sig alldeles för tätt till ramarna".

Det känns som de litterära kraven i ett nötskal. "Gör så här och så här och så här så blir det bra, men kom ihåg att inte göra exakt som vi har sagt; du måste göra fel på rätt sätt och ta gärna ut svängarna ordentligt, men inte för mycket, och se för sjutton till att vara originell men samtidigt allmängiltig och glöm nu inte bort reglerna, hallå!"

2 kommentarer :

The Loser sa...

Ha!

Det uteblivna essäpriset var ingen stor grej, men att det inte blev någonting efter att de laddat upp så stort - en halv miljon i pris med mera - är verkligen rätt kul. Och vad berättar detta om vår samtid?

Helena Looft sa...

Att samtiden består av diverse misslyckade försök att passa in i en mall som heter "samtiden"?