2007-04-04

Kulturdebatt i riksdagen!

Saknar det här landet en kulturpolitik? De senaste åren har den åtminstone lyst med sin frånvaro i debatten och en lång rad av kulturministrar har inte drivit frågan speciellt seriöst. "När jag hör ordet Kultur så osäkrar jag min revolver", lär Herman Göring ha sagt. Winston Churchill hade en motsatt ståndpunkt när minisrarna under andra världskriget ville omfördela pengar från kulturen till försvaret; "Om vi inte har någon kultur, vad skall vi då försvara?".

Kulturtidskrifter, bibliotek och teatrar har farit illa i de senaste årens snålblåst. Nu verkar det som om Kulturutskottet har tänkt färdigt och en riksdagsdebatt om kulturfrågorna är på gång.

Svensk Biblioteksförening meddelar. "Onsdagen den 11 april på eftermiddagen kommer riksdagen att behandla Kulturutskottets betänkande 2006/07:KrU6; 'Bibliotek, litteratur och kulturtidskrifter'.
- Det är mycket glädjande att Kulturutskottet så tydligt markernar bibliotekens betydelse. Arbetet med att få till stånd en nationell bibliotekspolitik och utvärdering av bibliotekslagen går nu vidare. Det säger Svensk Biblioteksförenings generalsekreterare Niclas Lindberg i en kommentar till Kulturutskottets betänkande. Utskottet menar att det ankommer på regeringen att ta initiativ i frågan och vi kommer nu från föreningens sida fortsätta diskussionerna med departementet."

Läs hela betänkandet på Riksdagens hemsida:
http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3322&dok_id=GU01KrU6&rm=2006/07&bet=KrU6
Eller: http://www.biblioteksforeningen.org

Inga kommentarer :