2007-05-04

En egendomlig intervju - eller inte

Det mesta med den här artikeln av Jonas Thente är egendomligt, åtminstone om man läser den ett par gånger. Har Thente intervjuat författaren Mircea Cartarescu eller inte? Hos Malte står det att han har gjort det. Men ingenting i artikeln tyder ju på att Jonas Thente faktiskt har träffat eller pratat med Cartarescu. I stället får vi ett skickligt illusionsnummer - artikeln ser ut som en intervju, men är det inte. Eller har jag fel?

6 kommentarer :

Anonym sa...

Det kallas för att koka soppa på en spik.

En spik i form av ett mail eller en fråga i en gästbok på myspace.

Journalistik kallas det visst.

Gabrielle Björnstrand sa...

Om man går in på Jonas Thentes blog och läsa lite framgår det att han suttit i Stockholm med nedragna persienner och läst den rumänske bjässen. Ingenting om att beträda Hotel Sheraton i Bukarest. Kanske en påringning var nog...?
Telefonintervjuer blir allt vanligare i denna hektiska profession.

Andreas Björsten sa...

Telefon-intervju är helt OK, som en nödlösning. Men det står ju inte heller det i artikeln, det står att numren till Cartarescu i Bukarest inte fungerade...

Gabrielle Björnstrand sa...

Själv har jag i min profession som kulturjournalist aldrig gjort telefonintervjuer, men jag har heller ingen som helst moral-sadistisk lust att såga en journalist för att han gör det.

Läs Thentes blogg om hur det är att på kort tid recensera stora romaner: jag har själv gjort det. Och det kräver, som sagt, en helt annan koncentration än vad diverse tyckare på nätet orkar med. Om ett samtal med författaren per telefon sen kan vara en fungerande form för intervju, det märker man väl först när man sitter där. Och inte när man aldrig suttit där.

Bloggfrågor hit och dit är en annan och ytligare sak, men ibland lite roligare än beta-pet - eller hur Jonatan?

Anonym sa...

Han har skickat några frågor över mail. Det framgår väl ganska klart. Det rör sig inte om tankeöverföring..

Helena Looft sa...

Jag har använt mig av både mail-, telefon- och irl-intervjuer och allting funkar väl på sina olika sätt. Vill man bara ha faktasvar på en fråga kan man maila och vill man ha en atmosfärisk mysstämning kan man ses på ett café. Det jobbiga är väl att mailintervjuer inte ses som lika fint av old-school-journalister och då kanske man inte vill erkänna i artikeln hur det egentligen ligger till ...