2008-09-13

Intressanta texter om och med Bruno K. Öijer

Fin TT Spektra-intervju med Bruno K. Öijer i bland annat Folkbladet.
MarieLouise Samuelssons intervju i Expressen är också bra, men där känns det som att intervjuaren och den intervjuade är lite för införstådda med varandra för att samtalet ska få den där extra laddningen. Men Bruno är förstås en person som alltid levererar bra citat, inte bara så, viktiga rader, om de nu är framkastade ur ärmen just i intervjusituationen eller i någon mening förberedda.

Favoritcitat ur TT Spektra-intervjun: "Alla riktningar inom poesin måste leva, naturligtvis. Det enda som jag tycker är trist och vidrigt är när en riktning inom poesin skaffar sig positioner och bara för fram sina kamrater, förvandlar sig till poesisnutar helt enkelt". Detta sagt på frågan hur Bruno K. Öijer förhåller sig till den i dag dominerande språkmaterialismen.

Konsekvensen i hans hållning kan ses i följande utdrag ur en gammal uppsats i litteraturvetenskap vid dåvarande högskolan i Örebro, det rör sig om en kompisintervju men en väldigt bra och belysande sådan, speciellt med tanke på hur Bruno uttalar sig om den tidens (70-talet) dominerande poesi med dess politiskt-dogmatiska drag. Tack till sajten BrunoK.se som fäste min uppmärksamhet på denna närmast helt okända text om Brunos författarskap.

Slutligen, visst finns det ett problem - Bruno berör det både i den aktuella Expressen-intervjun och den över 30 år gamla intervjun för Örebro-uppsatsen - med idoliseringen av Bruno K. Öijers författarpersonlighet, hur folk ser upp till honom och väntar sig svar av honom. Jag har själv känt vissa problem med det där; hur det periodvis kan bli för mycket med en del läsares förhållningssätt till honom. (Dikten ur "Svart som silver", som citeras i Expressen-intervjun och som handlar om den här problematiken, skulle dock lika väl kunna handla om exempelvis - Bob Dylan.) Men det har kommit fram väldigt få riktigt bra poeter i generationerna efter honom och det förklarar en del av hans position. Och, ja, han står där i sin egen rätt.

Inga kommentarer :