2008-09-14

Klockan är sex: NYHETER FRÅN EGOT

Måste gå ner i vikt. Vad ska man äta då? Bara oxfile och sallad, som Björn Ulveus sa i sitt sommarprogram. Det blir bra, billigt och bra. Jag prövar med lamm och kål.
Tvätta strumporna, de allt tunnare. Köpa nya? De man köper på Åhlens i trepack för hundra kronor håller sex veckor, ibland åtta, innan det blir hål på dem. Är det normalt? Nä, men sådan är kap...ismen.

Min mamma stoppade strumpor, fast hon inte behövde av ekonomiska skäl. Hon var inte fattig. Gammal vana. Kvinnovana. Kvinno-ovana. Men samtidigt lite rart. Ungefär som Arbetets Museum. Trasmattor. Restaurerade fäbodgårdar. Restaurera sockorna? Orka.

Köpa nya skor. Tvätta skorna? Häromdan när jag kom ner i tvättstugan stod två vita sportskor i torken. Det var otippat. Bostadsrättsinnehavare tvättar skor i maskin. Får man det?
Man får inte tvätta mattor, inte färga tröjor, inte lämna ludd efter sig i torktumlaren. Men i tvättmaskinerna får man lämna ludd efter sig. Alla mina svarta byxor, T-shirts, behåar och underbyxor blev vitluddiga av någon annans jävla ludd. Det får man alltså. Dåliga fottéhanddukar får man ha. Och miljonlån på banken.
Köpa ny väska? Mulberry, Santana, eller kanske en jättelik Marimekkopåse? Så svårt att välja stil. Men Ebba, hon kan, och hon är dessutom trevlig. Det är inte jag. Och väskboken är redan skriven, ju.

Undrar över vädret. Hur blev det så här? Hur länge slipper vi orkanen Maud? För så måste den väl heta om den kommer till Sverige. Döpt efter Sveriges mest egotrippade elefant i en glasbutik. En väninna berättade att Maud kom in på NK och letade grejer. Med en hord av gorillor omkring sig. Så överhettad av sin egen betydelse vid varje handskprovning och paraplyundersökning och val av riksdagskofta, att hon skulle ha betraktats som överdoserad om hon gått på nåt. Vad hon går på?
Sig själv. Alltid och allestädes enbart sig själv. Orkanen Maud.

Om det ovan sagda stod att läsa i Expressen skulle det ha betraktats som en krönika. Natalie eller Linda (nu på SvD söndag) får så gärna ta den. Gratis. Egoboxen stänger för idag. /men gå gärna in på www.blablabla/
Allt överblivet material går till Trasmattornas Riksförbund. Jag tror inte Maud hunnit med att bli ordförande där.

3 kommentarer :

Andreas Björsten sa...

Frustration, frustration…
Glöm inte att Björn Ulvaeus är humanist…
Själv har jag problem med att de flesta skosnören går av efter två veckor.
För att bli krönikör i Expressen eller Aftonbladet bör man ha medverkat i Big Brother, tror jag.

Gabrielle Björnstrand sa...

Nej da, jag glömmer inte det sympatiska hos Björn Ulveaus, som f.ö. gjorde ett av de mest uppriktiga och chosefria sommarprogrammen.

Men sen är det ju bara kul att ta fram sköter om sin frustrerade stil emmellanåt...

Andreas Björsten sa...

Ja, Björn Ulvaeus är nog sympatisk, men förbundet Humanisterna har jag svårare för...