2008-10-20

Forskning på KB: Ockie Nidsjö in memoriam

Poeten och konstnären Ockie Nidsjö (1954-2003) var nog en extremt begåvad och underfundig person. Han sa i den här fina intervjun att han ville ge ut fem böcker ”innan han kolade”. Men det blev bara två böcker (med egna dikter och bilder) och en CD-skiva på Bakhåll.
Böckerna finns, som det verkar, bara tillgängliga på KB här i Stockholmsområdet – framförallt finns de förmodligen i en hel del västsvenska hem.

Ockie var från Halmstad och en viktig person i halländskt kulturliv på ett liknande sätt som Lars Hagström var det i Boråstrakten. Ockie var estradpoet, men försörjde sig som konstnär och konstlärare. Det fantastiska är hur väl hans dikter håller i tryck. De är ”naivistiska” får man nog lov att säga, men bildar liksom en helt egen skola. Om dikterna i hans tunna böcker ”Debut” (Johansson i Hishult, 1993) och ”Verklighetsförlust” (Trumtrum, 2001) ska jämföras med något så är det närmast med några av Eric Fylkesons 70-talsdiktsamlingar som utformades i samarbete med konstnären Leif Elggren. Men Ockie Nidsjö är mer absurd och märklig, dessutom gör han ju sina egna illustrationer som nästan alltid dessutom har ett egenvärde. Jag tycker dikterna är underbara och väl värda att leva vidare, genom att införas i olika antologier etcetera. På KB har ju inte så många läsare möjlighet att sitta. Här två korta smakprov, en ur varje samling.

Dikt till kvinnan

Örhängen
En freestyle
en mun
ljusa lockar
bröst

kan det sägas bättre
ja

(ur Debut)



”I sken av att konsumera livsstilar
som folk i allmänhet gör nuförtiden
försöker jag ändå behålla vissa essenser

Subversiva tendenser dväljes inom mig
Skulle jag då söka ett djupare livsinnehåll
stick i stäv med tidens ideal
Jag är tydligen en sorts förrädare

Att söka ett djupare livsinnehåll
ligger också i tiden. Men man får
för helvete inte göra det. Bara säga det
(Det är bäst att jag äter upp den här
papperslappen)”

(ur Verklighetsförlust)



Den unga poeten Elise Ingvarsson lyfter för övrigt fram Ockie Nidsjö som en av sina inspirationskällor i tidskriften Horisonts ”ung-poesi-nummer”; även om han där förekommer i den märkliga felstavningsinkarnationen Nicke Odsjö. Igenkännlig är han ändå direkt.

Inga kommentarer :