2009-02-11

Seminarium om händelserna i Knutby

Jag var på seminarium på Uppsala universitet om Knutby-tragedin fem år efteråt i förra veckan, men har inte orkat eller hunnit skriva om det förrän nu. Seminariet utgick från Eva Lundgrens nyutgivna bok "Knutbykoden", men en rad andra talare var inbjudna, som Rigmor Robèrt och inte minst Uppsala-biskopen Ragnar Persenius och pastor Sten-Gunnar Hedin (Pingstkyrkan).
Först en stilla reflektion innan turbulensen tar över (vilket den också gjorde under seminariet): Uppsala universitet inger verkligen besökaren känslan av komma till ett riktigt universitet till skillnad från Stockholms universitet, som jämförelsevis är en kombination av utbildningsfabrik och fattighus. Det mesta omkring arrangemanget var påkostat och (förstås) kostnadsfritt för den som kom utifrån; ett flertal av värdarna och deltagarna var påfallande uppklädda för övrigt...
Man kan säga att Uppsala universitet genom det här arrangemangets tyngd helhjärtat ställer sig bakom Eva Lundgrens kontroversiella forskning. Hon har här också fått något konkret och väldigt svårt att bita i, hela Knutby-tragedin som för övrigt fortfarande pågår...

Jag kan inte säga annat än att arrangemanget var intressant och belysande, mycket spännande för den som är intresserad av livsfrågor och en del extrema fall av samtidens förvillelser (med det ordvalet vill jag ändå inte sätta mig till doms över någon eller något). Eva Lundgrens forskning må vara ganska subjektiv, men hon verkar ha knäckt en del av Knutby-koden; det hon har kommit fram till är värt att ta del av.
Närvarande i salen var, förutom media, forskare och tillrest publik: anhöriga till mordoffer (all heder åt dem), samt ett flertal av pastorerna från Knutby (dock inte Åsa Waldau). Peter Gembäck från Knutby-församlingen höll ett rungande försvarstal som samtidigt var ett angrepp på Eva Lundgren som, framgick det, aldrig hade besökt Knutby under sin forskning, däremot intervjuat Helge Fossmo i hundratals timmar.

Stämningen blev så småningom ganska otäck, då sekten eller församlingen på ett samordnat sätt från läktaren gick till motangrepp mot den kritik den fick.

"Knutby" är långtifrån avslutat, församlingen Filadelfia Knutby lever vidare och medlemsantalet ökar snarast något, det visade seminariet med all önskvärd tydlighet. För övrigt fick jag en inbjudan att besöka församlingen; om jag försvinner spårlöst, senast sedd i Uppsala-trakten, så vet ni vad som har hänt.

Inga kommentarer :