2009-03-27

Är Ramqvist en bra författare?

Karolina Ramqvist är chefredaktör för Arena och skribent i Dagens Nyheter. Diverse förbindelser inom media. Allt detta är egenskaper som mer eller mindre garanterar en behandling med silkesvantar när det är dags att ge ut en roman.
Hennes nya bok Flickvännen har i alla fall fått väldigt stor uppmärksamhet i media, med förhandsintervju i Babel och förstadagsrecensioner i alla stora tidningar.
Men vad tycker egentligen Athena Farrokhzad i Aftonbladet om boken? Det finns nästan inte några värdeomdömen i recensionen. Inga synpunkter på verkets kvalitet. Det är ett väldigt inlindat och skickligt sätt att säga i princip ingenting.
Å andra sidan – enligt Daniel Sjölin i Babel är Flickvännen en ”lika bra som provocerande roman”, ett uttalande som aldrig motiveras eller underbyggs. Jag önskar mig recensioner som både sätter in i ett perspektiv och ger ett omdöme. Idolporträtten kan vi besparas.

4 kommentarer :

Magnus J sa...

Boken – som jag inte har läst än! - sägs väcka sylvassa frågor om makt och underkastelse och kvinnor och män i dagens Sverige. Men den väcker, av litteraturkritikernas recensioner att döma, inga frågor om moral, vilket borde vara en självklarhet enligt min uppfattning. Åtminstone diskuterar inte någon kritiker boken utifrån moraliska vinklar. Frågor som: Vilket ansvar har Karin för de handlingar hennes pojkvän begår, är hon indirekt medskyldig? Vad för sorts moral har pojkvännen och vad för sorts moral har flickvännen? Är moralen klassrelaterad? Vill boken på något sätt visa att det råder någon form av moralupplösning i medelklassen?
Sådana frågor borde ställas ab någon kritiker. Liknande historier som Ramqvists kan säkert berättas om kvinnor som är tillsammans med mycket framgångsrika manliga idrottsstjärnor till exempel, men här handlar det alltså om yrkeskriminella män, personer som lever på att bryta mot lagen och då bör de här frågorna ställas tycker jag.

Preben Prebensen sa...

Well, Lika bra som provocerande betyder ju ingenting egentligen heller, bara att den innehåller lika mått av kvalitet och provokation, men inget om den eventuell storleken på måtten...

Josefin sa...

Kolla här då:

http://hd.se/kultur/2009/03/20/lyxlivet-ekar-tomt/

Andreas Björsten sa...

Ja, det var en välskriven recension.