"Horace Engdahl, Johan Lundberg och Göran Greider tycker samma sak."
Lars Mikael Raattamaa i Aftonbladet i dag (artikeln finns inte på nätet). Det måste väl ändå vara ett skämt?
1 kommentar
:
Lenke
sa...
Jag skulle gärna läsa såväl Johan Lundbergs som Horace Engdahls tankar kring arbetarlitteratur. Jag är övertygad om att de skulle ha mycket vettigt att tillföra. Göran Greider har ju som bekant redan yttrat sig i "Alakoski-debatten" i Aftonbladet. Jag tycker att debatten visat hur viktigt det är med pluralism i kritikerkåren. Det behövs flera olika "röster" bland kritikerna. Litteraturdocent Magnus Nilsson påpekar att etnicitetsperspektivet kommit att skymma klassperspektivet i en del böcker av t.ex. Alakoski och Khemiri. Jag tycker att Magnus Nilsson har en poäng där. Vissa "synsätt" blir dominerande bland kritikerkåren vilket gör att böcker kan bli recenserade på ett väldigt endimensionellt sätt. Exakt det fenomen som Ulf Lundell råkade ut för 1999 när hans roman "Friheten" gavs ut.
1 kommentar :
Jag skulle gärna läsa såväl Johan Lundbergs som Horace Engdahls tankar kring arbetarlitteratur. Jag är övertygad om att de skulle ha mycket vettigt att tillföra. Göran Greider har ju som bekant redan yttrat sig i "Alakoski-debatten" i Aftonbladet. Jag tycker att debatten visat hur viktigt det är med pluralism i kritikerkåren. Det behövs flera olika "röster" bland kritikerna.
Litteraturdocent Magnus Nilsson påpekar att etnicitetsperspektivet kommit att skymma klassperspektivet i en del böcker av t.ex. Alakoski och Khemiri. Jag tycker att Magnus Nilsson har en poäng där. Vissa "synsätt" blir dominerande bland kritikerkåren vilket gör att böcker kan bli recenserade på ett väldigt endimensionellt sätt. Exakt det fenomen som Ulf Lundell råkade ut för 1999 när hans roman "Friheten" gavs ut.
Skicka en kommentar