2010-07-15

Om regeringens vinst-(o)-etik och Bildts affär med Lundin Oil

Citerar från bloggen Nemokrati:

om Carl Bildt och Gangsterekonomin


"12 000 döda och 160 000 fördrivna i Sudan – det är pris man får betala för att oljeföretagens aktieägare ska få sitt, tycker uppenbarligen Carl Bildt som satt i styrelsen för Lundin Oil 2000 – 2006 då dödandet och tvångsförflyttningarna skedde för att ge plats åt Lundins oljeutvinning i Unityprovinsen i södra Sudan.

”‘De vinster som inte tillföll bolaget slussades till 70 procent in i diktaturens krigsmakt’ [uppger New York Times enligt Aftonbladet]. ECOS begär att svenska regeringen utreder Lundins och därmed styrelseledamoten och aktieägaren Carl Bildts skuld. . .Lundin, kända för sina lukrativa affärer i mängder av förtryckande diktaturer, har funnit det klokt att också samverka med kretsar inom Moderaterna. I Lundins ryska filial Vostok Nafta, (ägandet i bolaget kontrolleras via skatteparadiset Guernsey) med kopplingar till Gazprom och oljeoligarker, placerades Jonas Hafström i styrelsen. Han var under ett dussin år Bildts närmaste man, dessutom hög tjänsteman på UD. Anna Lindh tvingade Hafström lämna oljebranschen. Senare gottgjordes han; Bildt utnämnde vännen Hafström till ambassadör i USA.

Lundin hade periodvis vissa imageproblem; varumärket solkades en smula av blod och mord. Uppgiften att putsa Lundin låg hos Kreab. Det PR-bolaget, där Bildt varit styrelseordförande, har i evighet drivits av hans gode vän Peje Emilsson. Denne har belönats med ordförandeskap i Handelskammaren. Direktör där blir Maria Rankka, Timbro och en gång Bildt-medarbetare. Hon efterträder Peter Egardt, som varit Bilds statssekreterare och nu av högerregeringen utsetts till landshövding i Uppsala.”

Alliansregeringen har således mycket på sitt samvete vad gäller både miljön, demokratin och folkrätten. Och inte nog med det – man vill uppenbarligen fortsätta på den blodigt inslagna vägen - Bushiness As Usual.

Det visade man särskilt tydligt med sitt förslag på ytterligare 483 miljarder till miljökatastrofal betongpolitik av förstenat märke. Man har trots omfattande lokala protester obekymrat låtit Bergsstaten säga Ja till Shells provborrning efter skiffergas vilket perforerar 20 skånska kommuner i landskapets mest natursköna områden – vilket kan få lika oanade konsekvenser som BP:s djupborrning efter olja utanför USA:s kust. Det handlar om Sveriges kornbod – men för Alliansen är inget pris för högt att betala när det gäller fortsatta satsningar på fossil energi, inte ens vår egen livsmedelsförsörjning, vilket även den av Leijonborg omhuldade och Berlusconi stödda byggnationan av ESS på känslig åkermark utanför Lund vittnar om, vilken i sin tur, likt den EUpåbjudna ‘miljöåtgärden’ med övergång till kvicksilverhaltiga lågenergilampor – dessutom innebär omfattande användning av kvicksilver trots att regeringen förbjudit all användning av kvicksilver i Sverige.

Så alliansregeringen med Carl Bildt, Maud Olofsson och Andreas Carlgren i spetsen har med andra ord inga som helst skrupler utan säger bara Ja Ja Ja till allt, från att kränka både folkomröstningsresultat, svenskt territorialvatten och internationell folkrätt till utrotning av människor och djur, utan ett enda darr på överläppen, spela roll hur många lik man kliver över – inte minst har man inte heller något emot att kliva över liket efter sitt eget hemland. Med andra ord kan vi nog utgå ifrån att denna mörkblå allians inte kommer att nöja sig förrän Sverige är totalförstört. Uranbrytning i Norrland nästa, med andra ord – skit i samekulturen och den svenska naturen, de kan vi betrakta på det mausoleum Alliansen kommer att lämna efter sig som framtidens museum till nästa generation."

Läs mer på den politiska blogen/websidan Nemokrati

Inga kommentarer :