2011-04-21

Kärnkraften och Fukushima, uppdatering.

Eftersom vi är två Lady Warriors här på Argus, så vill jag för det första påminna om den debatt som Helena engagerat sig i här. För det andra om Thomas Nydahls text idag, och Gabrielle RW:s inlägg i debatten, samt berätta att det blir en stor demonstration mot kärnkraft och kärnvapen i Stockholm den 26/4. Möte på Sergels Torg, klockan 18-19.

Vi har alla kärnkraftverk som grannar. Inte långt från familjens sommarhus finns Forsmark, med en tidigare bevisad risk för härdsmälta. Vad skulle det stället med elva tunnland vara värt om en olycka hände där?
Så, bortsett från medkänsla med andra människor, och med jordens liv, finns det en helt egoistisk självbevarelsedrift som säger: Nej tack, stoppa utbyggnaden av kärnkraften. Rensa upp och lägg ner!

På sidan kärnkraftsinformation kan man bland annat läsa följande:
"Vid årsskiftet 2007/2008 var ca 440 kärnkraftsreaktorer i drift i 30 länder. De stod för sammanlagt 15 procent av världens elkraftsproduktion."

440 riskobjekt för 15% el? Det låter både miljö- och marknadsmässigt, som en skitinvestering.
Det kommer att gå alldeles utmärkt, om man vill vara så vänlig att investera innovativt, att kunna ta de procenten, och mycket mer, ur solceller, vind, vulkanisk värme, etc.

Ur DN idag:

"Den japanska regeringen har beslutat att stänga ett 20 kilometer stort område kring det skadade kärnkraftverket Fukushima 1 helt från och med midnatt på torsdag lokal tid. Beslutet kommer att meddelas av premiärminister Naoto Kan på torsdagen uppger regeringskällor till nyhetsbyrån Kyodo.

Redan tidigare har invånarna inom 20-kilometersradien uppmanats att lämna sina hem men det har ändå gått att ta sig in i området vilket ett japanskt teveteam gjorde i början av april. När teamet befann sig 1,5 kilometer från kärnkraftverket visade den geigermätare journalisterna hade med sig en nivå på 112 mikrosievert per timma. En årsdos för en kärnkraftsarbetare är 50.000 mikrosievert.
(min kurs.)

Nu stängs området helt. Ingen ska längre få ta sig in.
På onsdagen medgav också en representant för kärnkraftverkets ägare, Tokyo Electric Power Co. att bränslestavarna i reaktor 1 vid Fukushima 1 kan vara på väg att smälta, skriver nyhetsbyrån Kyodo".

Intressant med formuleringen "112 mikrosievert per timma". Det är en sån där liten skenbart saklig desinformation, som får problemet att verka mindre än det är.
Mikrosievert per person och år, multiplicerat med miljoner, är ju vad det handlar om. När vi kommer tillbaka till verkligheten.

3 kommentarer :

Gabrielle RW sa...

Hej!
Måste bara kolla: är det inte tisdag 26 april som demonstrationen är? Jag tittade på Folkkampanjens sida och dom ordnar demonstration på 25-årsdagen av Tjernobyl 26 april kl 18-19 på Sergels torg.
Så det kanske blivit nåt missförstånd eller kan det vara en annan demonstration dan innan?
I vilket fall: Glad Påsk!

Gabrielle Björnstrand sa...

Tack, Gabrielle, för din rättelse. Jag hittade det här datumet när jag gick in på googlesök, men även det kan bli fel. Jag tar in din informatiobn i stället.

Helena Looft sa...

Hos dig, Gabrielle RW, så skriver signaturen Anna om problemet med de länder som har en lägre levnadsstandard än vår och som ännu inte har tillgång till sådant som diskmaskin, mikro, matberedare, kaffemaskin, hårtork, teve, radio och mobiltelefon. Alla verkar helt överens om att dessa länder också ska ha det vi har, men varför är det ingen som tänker tvärtom? Varför ska de ha allt det där – och varför ska vi ha det? Alla de där grejerna är fullständigt onödiga, förutom möjligtvis radion som kan vara praktisk att ha för att föra fram information vid exempelvis en kärnkraftsolycka.