2011-05-08

En doft av rök

Körsbärsträden blommar. I stället för att huggas ned har Tjechovs trädgård återuppstått som en rad kolonilotter. Ett litet svenskt experiment från krigsåren. Då kunde man odla sina rotfrukter här. Nu är det gula, röda, violetta och rosa tulpaner som tagit över. Någon eldar fjolårslöv och pinnkrafs i en hörna. En rökslinga blandar sig med doften från hagtornsblommorna. Mandelaktig doft. Röksmak.

Nere vid vattnet har de senkomna ekarna slagit ut. Ett rådjur rör sig försiktigt över berget. Vädrar, kliver på tåspetsarna undan mellan träden. Stränderna luktar skärgård. Mattor av vitsippor. Fräken och ormbunkar med krolliga ludna spiror som ser urtida ut. Arton grader i luften, knappt någon vind. Idag går våren rätt in. Med ens är det fridfullt.

Världen är det inte. På bussen, på väg till en vän, tänker jag: Alla minns 9/11. Det var ”konstnärligt” dramatiskt; vi ser och ser på de fallande tornen, och förfäras alltid. 3000 dog, och alla i New York tycks känna någon av dem, eller någon som kände någon av dem. Följderna återfinns i världspolitiken varje dag.

På Himmelska Fridens torg dog lika många, 3000. Ihjälskjutna av sin egen regering. Samma regering som alla nu vill samarbeta med, låna pengar av, och i vars land alla vill investera. Money makes the world go around, om inte olja. Någon som minns det exakta datumet för massakern på Himmelska Fridens torg? Nej - trodde väl inte det.

5 kommentarer :

Lennart Erling sa...

Jag hittar inte de rätta orden just nu. (Jag förlägger dem ständigt...) Men vad jag ungefär ville säga var att du glasklart visar på den förbannade klyvnaden i vår tillvaro. I upplevelsen av den vackraste vårdagens stilla frid smyger sig tankarna på världens tillstånd obönhörligt på. Varje stund av odelad lycka är en ynnest.
Blodbokens löv är nu som vackrast: tunna, mjuka, solgenomlysta och skiftande i färgnyanser som jag inte kan beskriva.

Öyvind Vågen sa...

Måste bara säga att du skriver förbannat bra, i det här inlägget och annorstädes i bloggen, en fröjd och en njutning (språkligt) att läsa.

Gabrielle Björnstrand sa...

Lennart, ja just nu är det oftare så.
Men, åh, blodboken. Vi "har" en här också, alldeles vid vattnet. Och igår såg jag en poppel som hade rödaktiga blad. Botaniker - någon?

Öyvind, tack. Roligt att höra av dig.

annannan sa...

På pricken.

Händelsevis vet jag faktiskt att det är i början av juni, min gissning var den femte men wikipedia säger den fjärde. Det vet jag för att jag var alldeles på vippen att 'ta studenten' just i den vevan och minns skolbussen i de sista skälvande dagarna då vi diskuterade detta.

Men det spelar ingen roll. Det är det du pekar på som är viktigt. Tack för påminnelsen.

Man önskar att männen från Internationella Valutafonden som förhandlar Portugals statsskuld och ekonomiska politik läste din blogg. En av dom är dansk; han borde väl i alla fall förstå orden.

Gabrielle Björnstrand sa...

Annannan, gott med din förståelse. Men någon läsekrets i EU-lägren förväntar jag mig knappast :) Tack ändå!