2012-06-09

De kriminella gamla bratsen på Röda Korset

Sent men sant. Ni vet det här nu. Men jag vet inte hela storyn, och funderar allvarligt på att läsa Bengt Hermeles bok om Johan af Donner och dennes lilla gäng med fina finfintjuvar.

"En annan skithög är Christer Zetterberg, chef för af Donner och med en Jaguar X-type som tjänstebil. Smaka på den. Ratta en Jaguar X-type för världens svältande barn. Hur lär man en sån person folkvett? Förstod man vad som hände? Det är väl klart att af Donners entourage begrep att borgerlig välgörenhet, det som alliansen nu lanserar, är ett sätt att bli rik. Efteråt när polisen kom var det ingen som sett ens en fjärt av guldstoft från de miljoner han snodde."

Den här frilansjournalisten på Folket i Bild Kulturfront skriver mer besatt än jag skulle göra. Men det är inte så dumt alla gånger; att "slå till med lilla hammaren" som Åke Fridell säger gripen av en annan besatthet, i en helt annan roll.

(Ni kan få Qvissa på vilken. Men inte förrän ni gjort läxan!)

2 kommentarer :

Petra Rhodin sa...

Har just läst Björn af Kleens bok Jorden de ärvde. Där förekommer också Johan af Donner, i kapitlet om internatskolan Lundsberg.
"Våren 2009 erbjuder Lundsberg eleverna en inspirerande föreläsningsserie som ytterligare skall betona vikten av 'de mjuka värdena miljö, etik, moral etc'." Johan af Donner är med och sätter samman programmet och bidrar själv med en föreläsning om "kollektivt ansvar samt värdet av ideella insatser som en merit på en framtida arbetsmarknad".

Han höll sig framme den där af Donner och levde ju gott ett tag på sin (brist på) etik och moral.

Gabrielle Björnstrand sa...

Just det gamla vanliga cirkelresonemanget som visar vad deras enda värdeskala är: "värdet av ideella insatser som en merit på en framtida arbetsmarknad".

Money talks...

Lundsberg - "det där kylskåpet" som forne eleven Johan Rabeus sa.