2012-10-24

Du behöver inte höra på så förstår du alltihop mycket bättre

Vi bevakade Stadsbibliotekets Poesibazar i måndags kväll.
I det småtrevliga, trånga poesirummet - en bekant och välklädd man: Christer Hermansson, som samtalade med Annina Rabe, kritiker, och läste ur sin diktsamling »Kontorsmannen«.
Noterat från Rabes beskrivning: »absurdistisk, men ingen ironiker«. Kvällens och Hermanssons fokus låg på de så kallade »Administrareariorna« som består av fyra titlar: »Ich bin ein Bibliothekar!«, »Kulturchefen« och ledarskapsboken »Det är jag som är chefen!« Ariorna avslutas med nya diktsamlingen »Kontorsmannen«.

Christer Hermansson är alltså kulturchef i Strängnäs, och skriver om kontorsångest från sin chefsposition. Han har slips och bakåtkammat hår. Västen sitter där den ska. Christer ser ut som en person med hårda nypor och med en oberäknelig glimt i ögat. Jag brukade ändå tycka om hans absurda och täta texter från förr; det var förstås därför jag var på plats. Jag gjorde en notering: han gillar opera. Han verkar smida planer.

Prosa och dikt om arbetsplatsskildringar där chefen gör sina medarbetare osäkra. Mitt i ett möte kan han vråla: Administrare, administrare! En sådan chef vill man inte ha själv; men läsa om. Kontorsångest i en kulturinstitution, lite på distans.

- Ju längre jag yrkesarbetar och ju äldre jag blir, desto mer bisarr ter sig världen. Det är i den världen där det går att försörja sig väl på ett arbete där man administrerar kultur. Men skaparna av kultur - hur går det för dom?
Kulturchefen nämner viktiga inspiratörer som Daniil Charms, Russel Edson och Bertil Pettersson, främst hans självbiografi.
Det var en trevlig stund på biblioteket, men få i bazaren. Jag tänker att det borde gå att sälja in Christer Hermanssons böcker och framträdanden till en större publik. Jag får kolla upp det, med min chef.

Lyssna på »Kontorsrutiner« och två kortdikter: »Kontorschefens lila slips« och »Kontorsdialog 2«


Övriga länkar:
christerhermansson.nu
Poesibazaren
Förlaget Trombone
bertilpettersson.se


Not. Rubriken är ett citat av Konrad Bayer.

1 kommentar :

Gabrielle Björnstrand sa...

Heja Ola, "vad diktig du är".

Bra att du skriver igen, och kopplar in en för mig okänd begåvning här. Dagens skratt!

Administrationsberoendet har man ju sett en del av, genom tiderna ; )