2013-03-16

Avskurna tår och förlängda naglar?

Det här började visserligen redan för tio år sen, eller mer, men nu är det dags även för Mats Svegfors och andra  att hojta högt om hur aktieutdelningen till tidningsägare (Exempel: Göteborgsposten 48 miljoner) innebär löneminskningar och jobb-bortfall för såväl anställda som frilansande journalister.

Det är som om det måste ta tio-femton år innan det går upp ett ljus som lyser över det faktum att journalister, kulturskribenter och andra kulturarbetare är lika arbetslösa och lika varslade och lika utsatta för konjunktursvängningar, (samt då den ägande klassen girighet, as usual) - som alla andra som säljer sina varor. Volvo eller DN, same shit!

Och, kan tilläggas, naturligtvis skrev tidningen Journalisten om det redan för tio år sen eller mer, minns jag, och redovisade statistiken för nedskärningar på redaktioner till förmån för uppskrivningar på aktiesidan, då, när det faktiskt var en Nyhet. Seen better days, seen better times, ain´t no fool for Champagne!

Så här skriver ETC:"Vår granskning visar att Stampen, ägare av Göteborgs-Posten, gav 48 miljoner i aktieutdelning till ägarna, den största utdelningen någonsin. Bolagets vd fick maxbonus på fem miljoner samtidigt som 100 anställda sparkades"

Läs hela artikeln Här. Och här skriver Anna Brodow om läget för frilansare.

Inga kommentarer :