2013-06-13

NSA/Stasi - och rätten att uttala sig

"De får Stasi att se ut som ett gäng pojkscouter", sa Chris Hedges - übersmart undersökande journalist och författare - om avlyssningsprogrammet som avslöjades av Edward Snowden. Hör Chris Hedges göra mos av NSA:s totalitära övervakningssystem i Amy Goodmans program Democracy now, och följ resten av diskussionen, bara så där en liten stund innan du tar upp luren, slår på Internet, går in på facebook, bloggar, övergår till Islam, puffar på Linkedin, eller joinar någon vänstergrupp som finns på nätet. Men när du väl gjort det kan du naturligtvis i stället välja att lugnt och sansat, coolt och likgiltigt, tänka på vad pappa sagt: "No one is listening to your phonecalls". (Obama).

No one = Big Brother. Så - God Bless Americas Mannings, Snowdens, Assanges, Bernsteins, Woodwards, och Amy Goodman själv.
En annan och hederligt sansad sida av saken är naturligtvis att man för rikets säkerhet inte bör låta NSA plocka korn i kacklande hönsgårdar; det blir så ofattligt mycket att sortera. Jättemånga nålar i höstackar! Vem skriver den första stora satiren om grabbarna som lyssnar på vad Millie Pink vill ha till middag, och vad Clifford Mink tänker göra efter jobbet och vad Kyle Vogue gjorde i vems säng, och vilka webbsidor lilla Miss Piggy har kollat på. Jeez. Viss sorts övervakning är hysteriskt slöseri med tid och resurser. Stor risk för "electrical overload", samt en förstörelse av demokratin som den uttrycks i the first amendment. Period. Eller så kan lagen byta språk och tala om: rätten att uttrycka sig fritt medan man blir avlyssnad?


Inga kommentarer :