2014-02-12

DN snabbrecenserad

Jag har nu haft DN i en månad för en billig penning - efter att tidigare ha gjort uppehåll i ett halvår eller så.

Mina intryck av tidningens senaste omgörningar är följande: DN:s "kulturmagasin" på söndagar förtjänar inte att kallas kulturmagasin. I senaste numret (9 februari) möter vi skådespelaren Jonas Malmsjö över två uppslag (plus omslagsbild) samt får tre uppslag om svensk humor. Utöver lite småplock är resten av tidningen en resebilaga, med lite "lyxig" anstrykning. Underkänt.

DN:s Sthlmsdel har slagits ihop med DN Bostad på fredagar, vilket känns helt fel tänkt. DN Bostad är en (av många inklusive mig) hatad bilaga full av dyra bostadsrätter och för de allra flesta ouppnåeliga boenden. DN Sthlm är eller borde vara en nyhetstidning för alla som bor i Stockholm - rika, fattiga, olika adresser. Konsekvensen av att slå ihop den säljande bostadsbilagan med övriga lokala nyheter är att hela Stockholm i första hand förvandlas till en marknadsplats för välbärgade. Är det verkligen avsikten? Man utdefinierar t.ex. hyresgäster.

DN:s kulturbilaga måndag-lördag håller väl i stort sett ställningarna. De viktigaste kulturartiklarna, eller för mig viktigaste, finns inte att läsa på nätet varför man hänvisas till papperstidningen, på gott och ont. Men någon poesidebatt har inte förekommit sedan 2010, naturligtvis inte heller några översiktsartiklar. Ingen vågar beträda den minerade marken? I stället tystnad. Det känns inte så nyskapande.

Vad gäller ledarsidan har Peter Wolodarski blivit lite snällare sedan han blev chefredaktör medan Hanne Kjöller försöker hålla ställningarna med några mildrade elakheter.

Inga kommentarer :