2014-05-23

Alla har åsikter om Kulturmännen

Den till ytterlighet förtunnade soppan kring "Kulturmannen" går vidare ännu några varv, och visar alla tecken på att bli vårens och sommarens stora pseudo-debatt. (Det börjar nå den nivån då man undrar vilka andra, möjligen mer väsentliga debatter, som trängs ut?)

Det som började som en hyfsat intresseväckande, personlig text av Åsa Beckman är nu nere bland b- och c-kopior, alltså folk som hakar på en debatt utan att ha något direkt väsentligt att tillföra. Elin Grelsson Almstad skriver i G-P att Kulturmannen numera har ersatts av Mediemannen, som påstås komma undan med vad som helst (och dessutom vara en arketyp).

Hon ger en rad lättigenkänneliga exempel på kända mediemän, och visst känner man just igen dem, men vad är egentligen deras brott? Att de är män verksamma i media, som tar varje chans att synas, som så många andra, oavsett kön?

Finns det inte minst lika många medietjejer nuförtiden? (Jag tror jag skulle kunna räkna upp 50-100 stycken men det är rätt ointressant.)

Apropå en av de åsyftade mediemännen så började väl den första Sigge-Eklund-hajpen med den här artikeln av just en mediekvinna, Linda Skugge. OBS! artikeln publicerades som en krönika, inte en bokrecension, och är närmast orimligt hyllande, kommer ihåg att jag reagerade på det redan då. Två år senare var Sigge och Linda affärspartners på Vulkan.

Nå, tillbaks till debatten om Kulturmannen. Där Åsa Beckman nog åsyftade extremt kända män av en sort som faktiskt är utrotningshotad, kanske inte Lars Norén och Ingmar Bergman, men något åt det hållet, så har debatten allt mer glidit över till att gälla män i största allmänhet, och dem gillar man ju inte. (Att anklaga någon för att vara "gubbe" är det enklaste tricket i boken.)

Någon dag efter Elin Grelssons artikel gick SvD:s Adam Svanell ut med en ny självbekännelse: Narcissistiska kulturmän har gynnat mitt yrkesliv. Nu är vi nere på nivån otäcka, självupptagna män och de verkar finnas i alla branscher. Säkert är det så, men är det verkligen könsbundet? Jag tror inte narcissism är en egenskap som "drabbar" enbart män, möjligen kan jag gå Adam Svanell till mötes så långt att män kommer undan med mer svinaktigt beteende. Möjligen. På Dramaten, på sin höjd.

Till skillnad från Adam Svanell - som enbart tagit hjälp av män - har jag fått hjälp från både män och kvinnor, den lilla hjälp jag fått i min "bana" som poet. Jag tror inte heller detta är könsbundet.

Vad blir nästa tur i den här debatten? Och när kommer den första litteraturdebatten på fyra år?

1 kommentar :

Mangan sa...

Det är både larvigt och naivt att försöka styla in de här frågorna på genusmäsigt moraliserande, som Beckman, Skugge, Ståhl m fl gör. DN Kultur fortsätter att förfalla och när Wiman och Herlitz, om ska vi säga fyra år, har kastat Åsa Beckman, Mona Masri, Fredrik Strage och Hanna Fahl till hajarna av kommersiella skäl (och i jakt på nästa trendsväng) kan de senare förstås chockerat ropa att de blivit ratade på grund av sitt kön eller sin stil, i själva verket handlar det bara om samma målgruppsinriktning som redan idag styr urvalet av skribenter på DN och andra större tidningar - och som varit den primära motorn för Masri, Fahl, Skugge m fl i karriären.

Inte en käft kommer att läsa Amanda Svensson, Sigge Eklund, Martina Haag, Elin Grelsson, Fredrtik Virtanen eller Madeleine Levy om trettio år - utom möjligen några som vill känna sig nostalgiska över sin forna ungdom. Däremot kommer folk fortfarande att läsa Tunström, Sonnevi, Kerstin Ekman och Lars Norén - om hundra år.