2014-05-12

Mansdebatt, inte poesidebatt

Nej, några svar har inte inkommit på mitt öppna brev till Åsa Beckman. Detta trots att jag mailade det till både "litteratur" och "kulturdebatt" på DN.

Åsa Beckman publicerade ju i stället en stor och uppmärksammad drapa om Kulturmannen, ungefär samtidigt som mitt öppna brev inkom/utkom.

Nu går hon vidare (i gårdagens DN) med en artikel om författaränkor. Återigen är det en manligt kodad genistatus som tycks vara problemet. Själv undrar jag mest över hur Åsa Beckman lyckades få jobb som redaktör på BLM redan som tjugofemåring utan att t.ex. ha givit ut något i bokform, det förtäljer inte historien.

En kommentar till Åsas första artikel har också influtit från poeten Olivia Bergdahl. Det är ett s.k. Manifest om den manliga konstnären.

Ja, debattartikel man ju inte kalla det eftersom hon och Åsa Beckman verkar vara helt överens.

Ack ja, männen börjar tona ut ur debatten.

6 kommentarer :

Gabrielle Björnstrand sa...

För det första: När jag jobbade på Moderna Museet som ung fanns Karin Lindegren där, vid sidan av Ulf Linde, Pontus Hultén, m.fl. och hon var sannerligen ingen liten fågel till författaränka, utan en stilig, kunnig och karismatisk person "in her own right".

Vad beträffar de ömkansvärda damernas liv kan jag också minnas Nadesjda Mandelstam, som författade en lidelsefull och suverän tidskrönika, utifrån Osips öde, men med hela det dåtida sammanhanget i ett stort grepp. En självständig bok av ännu en kvinna som också kunde få det beklagliga DN-epitetet geni-änka.
Samt hade ju Karen Blixen ett par manliga beundrare/biografer, men visst kan man hoppas på fler.

Gabrielle Björnstrand sa...

Och förresten, aproå lite av varje, den här var bra: Word of the day – VIRTUECRAT: someone who is convinced of their own moral superiority. (via@OED)

Andreas Björsten sa...

Debatten (är det en debatt?) om kulturmannen går vidare, denna gång i SvD:
http://www.svd.se/kultur/kulturmannen-ar-ingen-utdoende-art_3556144.svd

Andreas Björsten sa...

Jag vet bara att männen har ingen talan i just den här debatten. Själv vill jag helst debattera poesi, oavsett om det är en man eller kvinna som skrivit den, oavsett om det är med en kvinnlig eller manlig motdebattör.

Gabrielle Björnstrand sa...

*Kompensation*
Edward White on how Carl Van Vechten shaped and burnished the legend of Gertrude Stein: http://tpr.ly/1mVedfP

Roffe sa...

Bra synpunkter av Gabrielle. Men usch, jag tycker Olivias text är förfärlig. Verkligen hemsk.