2014-05-04

Udda och obekväm litteraturkritik försvinner?

Redan för två år sedan började media-koncernen Gota Media att samordna litteraturkritiken i fyra av sina viktigaste landsortstidningar. Då handlade det om att Barometern, Borås Tidning, Blekinge Läns Tidning och Smålandsposten gick samman för att kunna erbjuda sina läsare artiklar av fyra namnkunniga kritiker, Ingrid Elam, Andres Lokko, Aase Berg och Daniel Sjölin. Kritiker som i sin tur fick en större exponering (fast de är ju redan exponerade så det räcker, kan det tyckas) och betalt i paritet med vad de rikstäckande tidningarna kan erbjuda.

I höst går Gota Media vidare med denna samordning, där nu ytterligare tre tidningar ska ingå, Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda. Ett antal kritiker förlorar sina jobb, medan fåtalet namnkunniga får än flera uppdrag och löneförhöjning.

Mot detta kan man vara kritisk. Jag är det. Jag undrar till exempel var artiklar som denna skulle finna sin plats i ett samordnat och likriktat litteraturklimat av den sort som man allt mer ser framför sig.

3 kommentarer :

Gabrielle Björnstrand sa...

BITTERT är väl det enda man kan säga om detta ; )

Andreas Björsten sa...

Jag minns när Anders Mildner (dåvarande kulturchef på Smålandsposten) EFTERLYSTE fler frilansskribenter genom annons, tror faktiskt det var i tidningen Journalisten. Jag har medarbetat i Smålandsposten, samt genom ströpubliceringar i Kristianstadsbladet och Borås Tidning. Jag menar allvar, det är viktiga tidningar. De har också haft funktionen av säkerhetsventil för sanningar/åsikter som inte kommit fram på andra ställen. Tvivlar på att de kan fylla den rollen längre. Borås Tidning har blivit en maktspelare i svenskt kulturliv, genom sin roll som utdelare av det kanske viktigaste debutantpriset.

Gabrielle Björnstrand sa...

Det är klart du menar allvar. Det där är ju precis så dåligt som det är. (Obs Ej Bittert)

Frilanslivet blev ju omöjliggjort redan för 15 år sen när aktieägarna år efter år krävde högre utdelning från tidningsägarna. Inte så nobelt. Och vi som skrev fick aldrig våra löner höjda. Kapitalism is shit! Nu blir det ännu mer shit.