2014-06-20

En fri rymd: Poesidagen på Moderna museet 1979

Jag sitter här med ett historiskt dokument framför mig, eller åtminstone kopian av ett historiskt dokument. Från Författarcentrum har jag (på begäran) fått skickat till mig programmet för den stora Poesidagen på Moderna museet söndagen den 20 maj 1979. (Under en kanske tioårsperiod ägde den officiella poesidagen rum varje år på Moderna museet och drog en publik på tusentals människor.)

Det är ett imponerande program, utan jämförelse mycket starkare än någon upplaga av poesidagen jag sett under senare år. Medverkande poeter är i tur och ordning:

BARBRO DAHLIN
BO JONSSON
K. SIVERT LUNDBERG
ANNA RYDSTEDT
ROLF JACOBSEN (från Norge)
ARTUR LUNDKVIST (överstruken med blyerts, trol. återbud)
ULF BERGQUIST
INA TÖRNGREN
HELMER GRUNDSTRÖM (överstruken med blyerts)
IVAN MALINOVSKI (från Danmark)
BIRGER NORMAN (överstruken med blyerts)
AUGUSTIN MANNERHEIM
WERNER ASPENSTRÖM
REIDAR EKNER
MARGARETA EKARV
THOMAS TIDHOLM
LARS BÄCKSTRÖM
PETER LINDFORSS
LASSE O'MÅNSSON

Som synes ägde några olyckliga avhopp rum, troligen på grund av sjukdom. Men ändå en imponerande uppslutning av då - och fortfarande? - aktuella poeter. I samtliga fall stod de listade med sina senast utgivna diktsamlingar.

Dessutom fanns en rad andra aktiviteter på Museet som lek i verkstan för barn med bl.a. Kjartan Slettemark och en sex timmar lång manifestation för "immigrantpoesi".

Jag vill påstå att en sådan blandning av poeter i olika åldrar och med olika stilar knappast skulle vara möjlig i dag, då "startfältet" nästan alltid brukar vara mer specialiserat, inriktat på en viss åldergrupp av poeter eller en litterär gruppering. Om estradpoeter medverkar så gör de det just under någon specialrubrik, "estradpoesi" eller liknande. En poet som Peter Lindforss - som då endast hade givit ut två diktsamlingar på Författares Bokmaskin - hade aldrig fått medverka i dag, då egenutgiven poesi trots i många fall läpparnas bekännelse om motsatsen är mer diskriminerad än någonsin. (En annan av mina favoritpoeter Bo Jonsson medverkade också.)

Peter Lindforss fick dessutom hedersuppdraget att nästintill avsluta kvällen. Det var en annan tid, det är 35 år sedan.

Inga kommentarer :