2014-08-27

Konsensus - mottagandet av Raattamaas nya

Programmet "Kritiken" i P1 hade nypremiär igår. Avsnittet skulle handla om konsensus inom kulturen, varför kritiker i Sverige så ofta har samma åsikter om ett visst verk. Man skulle ta upp Francois Ozons film "Isabelle" (sågad) och teaterföreställningen "Ansvaret är vårt", med Robert Fux som Herbert Tingsten (hyllad). Dessutom skulle man ta upp Lars Mikael Rattamaas nya bok "Kommunismen".

Jag förstod inte annat än att även mottagandet av "Kommunismen" skulle analyseras, en diktsamling som fått enormt stort utrymme i nästan alla recensioner och (åtminstone) i storstadspressen unisont hyllats. Av detta blev intet. Göran Sommardals recension - också den stort anlagd - sällar sig till hyllningskörerna. Det här verkar vara ett verk som inte går att undkomma - utom i Svenska Dagbladet som mig veterligen ännu inte har recenserat boken. Men det kan ju bero på att de knappast har någon litteraturbevakning längre.

Jag minns "Ur krakars gäld" som en bra debut. Här finns en kritisk sidokommentar jag skrivit till Raattamaas nya. OBS! Mina åsikter är endast mina och inte "Den Blinde Argus", jag markerar det genom att lägga den här texten på en annan sajt.

Här finns en intressant gammal blänkare om en programpunkt där Raattamaa och hans nuvarande förläggare Gunnar Nirstedt medverkat.

Och lyssna till radioprogrammet, det tillför trots allt något.

Inga kommentarer :