2015-05-25

Knausgårds-debatten lite på avstånd

Apropå en nu aktuell debatt: Det här tycker jag är bland det bästa jag läst om Knausgård och Larsson, en flera år gammal Fokus-artikel av Therese Eriksson. Den håller fortfarande!

Det verkar vara en hel del som är känsligt i den debatt som har blossat upp och som jag känner att jag helst vill hålla lite på avstånd. Jag tycker det är synd att Bear Books har raderat sin bloggpost Witt-Brattström vs Knausgård och jag undrar varför det gjordes.

Jag hajar det där med det homosociala som Ebba Witt-Brattström vill lyfta fram i sina artiklar, men hennes personangreppsnivå väckte ingen större sympati hos mig. Att författare har sina moraliska brister må vara hänt, enligt mig.

1 kommentar :

Magnus sa...

På ett plan handlar det förstås om en ny vända av förra årets kulturmannendebatt, men nu med tydligt namngivna "poster boys" och mixat med mer direkt politiska (och sexuella) anklagelser; dessutom har moraliserandet skruvats upp i ett högre och gällare tonläge. Det är i stort sett samma deltagare från DN och Svenskan, samma löskokta argument, samma fokus på typ "män som jobbar för mycket tillsammans" och samma höga grad av positionering i stället för verkliga argument. Oavsett vad man anser om Knausgård som skönlitterär författare och debattör (två nivåer som givetvis bör hållas isär) så är det här grälet ett bedrövligt bevis på de stockholmska kultursidornas förfall.