2017-01-20

Alfabetpoeter (N = Nelvin)

Ibland hittar man fantastiska fynd i varuhusens rea-backar. Det kanske är lite glesare mellan guldkornen nu för tiden, men under 80-talet kunde man gör riktiga kap, både LP-skivor och böcker. Ett av de främsta fynden var Åsa Nelvins diktsamling "Gattet - sånger från barnasinnet". (Inhandlades på Tempo, troligen i Linköping 1985, för 3:-. Ordinarie pris var 70:-, enligt den röda prislappen som jag låtit sitta kvar. Oslagbart reapris!)
Åsa Nelvin (1951-1981) var en mångsidig konstnär som kom in på scenskolan i Göteborg redan som 15-åring. Hon målade även tavlor och debuterade som författare med en barnbok när hon var 18 år. Hon hann ge ut fem böcker, varav två romaner, under sin alldeles för korta vistelse på denna jord. Diktsamlingen Gatten kom ut postumt ett par veckor efter att hon tagit sitt eget liv -81.
Dikterna drabbade mig direkt. De var skrivna av en Människa som hade en otrolig förmåga att fästa sina känslor på bokens sidor. Även om jag inte då kände till hennes historia med sjukdom och ångest så kändes dikterna starkt personliga. Naket och utlämnande.
Det har varit glest med artiklar om Åsa Nelvin, men de senaste åren har hennes namn nämnts allt oftare. Bl.a. i ett specialnummer av Lyrikvännen (6/2002) och ett fantastiskt specialprogram av SVT:s Kobra 2014.

Se! Läs! Berörs!


"växtvärken plågar mig
jag blöter sötaktiga kökshandduken
vrider ur den
lägger den över mina ben
inte för att försona sig med smärtan
men mina fötter växer, spränger fram
jag kommer att springa snabbare
chanserna chanserna ökar"
(2014 hade SVT:s Kobra ett minnesprogram om Åsa Nelvin.)Fler N-poeter;
Fredrik Nyberg (1969 - )
Cletus Nelson Nwadike (1966 - )
Ulf Karl Olov Nilsson (1965 - )
Marie Norin (1967 - )
Johan Nordbeck (1953 - )
Sven Thomas Nordlöf (1950 - )

Inga kommentarer :