2005-01-28

Poeterna protesterar!

Man kan inte behandla poeter hur som helst! Nu verkar det som om måttet är rågat, åtminstone för Maria Vedin som lämnar Wahlström & Widstrand efter fem diktsamlingar och upprepade kontroverser med förlaget. Allt enligt en intervju i P1:s Kulturnytt. W&W har drabbats av många avhopp de senaste åren. Problem med förlagsledningen har också Niklas Rådström, Marianne Fredriksson och Barbara Voors haft, som också övergett W&W de senaste åren. Sådana incidenter hade aldrig hänt på Per I Gedin tid!Det återstår att se om nya vd:n Kerstin Angelin kan få rätsida på herrarna Wahlström & Widstrands anrika förlag, som grundades redan 1884. Ett obekräftat rykte säger att poeterna Bob Hansson och Kennet Klemets inte har några planer på att lämna W&W!

1 kommentar :

Anonym sa...

Nå, detta med att ett antal författare, alltså inte bara poeter, lämnar ett förlag har ju flera orsaker. För inte så längesen handlade det om Norstedts, och nu är det W & W.
Så kallade kontroverser kan ju handla om så mycket, exempelvis undermåliga (obearbetade, illa skrivna...) manus.
Av erfarenhet, inblick, et cetera, vet jag rätt väl att ett etablerat förlag inte ger upp en författare utan anledning.
Svårt att få en bok refuserad som man arbetat med i år, visst, men det måste man också försöka ta utan att börja ställa motkrav och hota med agent, nytt förlag, rättsliga åtgärder, konspirationer...
Man bör heller inte glömma bort att även Per Gedin refuserade författare, och att han i vissa fall gjorde det så hårdhänt att han fick fiender även bland yngre författare.
Han stack däremot aldrig under stol med att en författare och en förläggare har ett ömsesidigt ansvar, och förtroende, gentemot varandra, att man så att säga har ett oskrivet kontrakt.
Ibland blir det kasst, men om man
accepterar detta kan det bli oerhört fruktbart i längden.
Har svårt att se att en förläggare skall kunna arbeta på ett annat sätt.
Är dessutom av den absoluta övertygelsen att i stort sett alla lovande, bra, "välskrivande" författare i Sverige, som vill bli publicerade, med tanke på de snäva villkor som finns, till slut blir antagna av ett förlag. Ja, faktum är att jag kan intyga detta.