2005-10-03

Nobelpriset i litteratur... ("is blowing in the wind")

Det börjar dra ihop sig till att utse vem det är som får årets Nobelpris i litteratur. Under Bokmässan i Göteborg pågick det spekulationer mellan montrarna (har jag hört). Östgöta Correspondenten lyckades fånga två av de senaste årens mest föreslagna kandidater på samma bild; http://www.corren.se/archive/2005/10/1/idcguyg5ndxplaz.xml?category1=1096984640-27&

Tranströmer vs. Adonis!
Enligt vadslagningsfirman Ladbroke´s toppar Adonis! Men själv sätter jag några kronor på att det snart är dags för Bob Dylan! Han var ju föreslagen redan på 60-talet då bl.a Gunnar Harding och CH Svenstedt förde fram hans namn på ett möte som författarförbundet hade. Eftersom Dylan ägnar sig åt en sådan "låg" konstart som musik så har han säkert inte diskuterats på allvar i Börshuset. Men förra året utkom han ju med den första av en planerad biografisk triologi. Ett litterärt mästerverk enligt de flesta läsare och kritiker. Del två av "Chronicles" kommer i höst!
Från en säker källa så har minst ett par av Svenska Akademiens medlemmar hörts nynna på "the times they are a-changin" när de vandrat omkring bland de digra bokhyllorna i Börshuset! Kan det vara ett tecken på att nya vindar blåser inom den traditionstyngda Akademien? Har Horace fört in lite nytt tänkande? Det anrika sällskapet sponsrar ju t.o.m. ett fotbollslag numera (Mjölby AIS).
Mitt tips är att Bob Dylan kommer att få Nobelpriset i litteratur inom ett par år. Kanske får han vänta tills alla tre delar av "Chronicles" kommit ut! (En alldeles ny klippbok med Dylaniania har just släppts! Rec. i Corren.)

Bob Dylan "is knockin' on Horace door"!!!


http://www.svenskaakademien.se
http://www.bobdylan.com

4 kommentarer :

Thomas C Ericsson sa...

Mr Dylan kommer t.o.m. till Sverige inom kort! 17/10 spelar han i Stockholm, 20/10 Karlstad och 21/10 Göteborg!

Andreas Björsten sa...

För sådär en fem-sex år sedan, på den tiden när jag var hyfsat väletablerad som frilansjournalist, skrev jag en artikel på temat "Dylan som Nobelpristagare". Han hade blivit nominerad av någon amerikansk litteraturprofessor, vill jag minnas, och jag tog honom som en seriös kandidat. När jag skickade artikeln till Ahto Uisk på Arbetaren refuserade han den med ungefär motiveringen att det var "oseriösa spekulationer".
Nå, artikeln var nog lite tunn, den blev aldrig publicerad i vilket fall. Men den hade sina poänger, en av dem var de kommentarer av Ulf Lundell som jag hade lyckats få, däribland denna: "Han [Dylan] är den första 'rockartist' som kommer att få priset" (citerat ur minnet).

Thomas C Ericsson sa...

Damma av artikeln och lägg ut den på argus-bloggen. Som sagt, efter Dylans litterära bedrifter så kommer han att erhålla även akademieledmöternas respekt! (För övrigt konstigt att Arbetaren hade den nedvärderande synen på Dylans anseende!? Trodde de var lite mer visionära än så.)

Andreas Björsten sa...

Har rotat fram artikeln. Det är väl inte det bästa jag har skrivit, men möjligtvis finns det partier av intresse...