2005-02-22

”Vi rear ut vår själ!”

Just nu pågår det bokrea över hela landet. Staplar av böcker säljs i både boklådor och bensinmackar. Naturligtvis så passar även Argus på att rea ut läsvärda ord ur vår rika produktion av boktitlar och tidskriftsnummer! Passa på och fynda! Här har du chansen att köpa poesi som du inte kan hitta NÅGON annan stans!
(Beställer du fler än 2 titlar så får du ett par gamla nummer av Den Blinde Argus.)

Andreas Björsten & John Peter Gister – (dubbeldiktsamling) ”Vistitbok” / "Bakom baksidan" (dikter 1991) PRIS: 15:-

Mats Barrdunge - "Agitationstexter" (texter 1991) = PRIS: 15:-

Kent-Inge Perseius – Ur Skog/Över Äng (dikter 1996) PRIS: 15:-

Antologi: "En Elva Från Göteborg" (dikter 1992, DBA nr 31/32) – Petter Larsson, Lina Ekdahl, Jörgen Lind, Ulf Karl Olov Nilsson, Fredrik Nyberg, Gunilla Gränsbo, Oscar Sjölander, Josephiné Ljunghill, Rickard Lindholm, Malin Helgee, Åsa Wettergren, förord av Ragnar Strömberg, fotografier av Anders K Johansson m.fl. PRIS: 25:-

Henrik Teleman "Människan blir inte mätt av prat" (texter, bilder, DBA nr 40) PRIS: 25:-

Antologi: ”Nittiotalister” (dikter 1995, redigerad av Håkan Sandell & Thomas C Ericsson, DBA nr 44/45) - Christine Falkenland, Charlotte Orwin, Per Linde, Jörgen Lind, Kristian Lundberg, Anna Ståbi, Lena Måndotter, Niklas Söderberg, Ola Eliasson, Petter Larsson, Bodil Greek, Magnus Fridh, Per Engström, Magnus Holmqvist, Anette Bülling, förord av Håkans Sandell, fotografier av Anders K Johansson. PRIS: 25:-

Den Blinde Argus nr 49/50 - Avslutningsnummer. 128 sidor med poesi, prosa, artiklar, fotografier, konst. Kennet Klemets, Bob Hansson, Arne Johnsson, Petter Lindgren, Maria Vedin, Maria Kûchen (f.d. Gummesson), Kristian Lundberg, Bruno K Öijer, Pamela Jaskoviak och en massa andra härliga poeter…(Dessutom medföljer ett alfabetiskt och kronologiskt register över Den Blinde Argus irrfärder 1985-1995, alldeles gratis!) PRIS: 25:-

Hur kommer du över allt detta? Det finns 4 vägar!

1) Sätt in stålarna på postgiro 447 47 30-1 och ange på inbetalningskortet vad beställningen avser (glöm inte din adress!)
2) E-posta din beställning till thomas.c.ericsson@spray.se så kommer den eftertraktade poesin på posten med ett inbetalningskort!
3) Skriv ett gammalt hederligt brev till Argus Ericsson, Hökgatan 4, 598 30 VIMMERBY!
4) Skicka sms till 070-680 75 04


OBS: Priserna inkluderar Postens hutlösa priser för porto!


p.s. du kan hitta fler guldkorn i Argus baklista (en del av numren är dock slut)!

2005-02-18

En förklaring till minskande bibliotekslån

Antalet boklån vid landets bibliotek fortsätter att minska. Det sägs att orsaken skulle kunna vara ökad bokförsäljning på grund av sänkt bokmoms, eller den allmänna pocket-boomen. Nu tror jag inte riktigt att det förhåller sig så. Antalet besök på biblioteken ökar, det är bara själva lånen som minskar. Jag tror att besökarna helt enkelt gör en kalkyl (som är både rationell och intuitiv) om att det lätt riskerar bli för dyrt att låna böcker. Med tanke på alla höjda förseningsavgifter, skulder som debiteras extra för varje påminnelsebrev som går ut etcetera så kommer man snabbt upp i skulder på hundratals kronor för ett par försenade böcker. Och vilka låntagare glömmer inte att lämna tillbaka böckerna i tid ibland med tanke på den stressade situationen i samhället, som de flesta känner till. Enklare alltså att avstå från bibliotekslån.
Jämför med den minskade försäljningen av kontantkuponger inom Stockholms Lokaltrafik. Sedan priserna höjdes våren 2004 har försäljningen gått ner rejält och SL har över huvud taget tappat 30 000 resenärer under den här tiden (uppgifter ur Metro och Stockhoms City 15/2). Ingen säger annat än att det faktiskt beror på höjda priser. Varför skulle inte samma gälla inom bibliotekens värld? Vad säger bibliotekschefen i Kinda kommun?

2005-02-17

»RSS kan ändra våra läsarvanor«

Allt fler upptäcker möjligheten att kunna ta del av ett stort antal webbplatser utan att behöva surfa till en ny plats varje gång.

Läs hela artikeln av Alex Jonsson på SvD.se

2005-02-14

Arbetaren lever!

För en tidning med så förpliktigande namn och historia som den frihetliga arbetarrörelsens organ framför andra, är det märkligt hur lite om arbetslivet som har stått i tidningen Arbetaren under senare år. I stället har tidningen varit full av material om genus, queerteori etcetera. Hur viktigt det än kan vara – efter den hundrade artikeln med likartat innehåll står det i alla fall mig upp i halsen, speciellt som frågor om arbetsliv och arbetslöshet som upplevs av hundratusentals i vårt land har lyst med sin frånvaro. Tidningen har riskerat förvandlas till ett rent teoretiskt vänsterorgan utan förankring i vardagsproblem på arbetsplatser och ute i andra utsatta delar av verkligheten, som den arbetssökandes rättslösa situation. Också avdelningen Radar har varit enormt akademiskt-teoretisk sedan starten, ibland bra men ofta på stort avstånd från den jämförelsevis ytliga och trendiga bevakningen på själva kultursidorna. Ett glapp där det i stort sett saknats kulturförmedlande och diskuterande kvalitetsartiklar av den sort som var vanliga under Ahto Uisks redaktörskap.
Nå, desto roligare att nu kunna helhjärtat rekommendera senaste numret av Arbetaren, där första delen av Jon Wemans artikel ”Åtgärdslandet” publiceras. För alla oss som har erfarenhet av frustrerande kontakter med arbetsförmedlingen, aktivitetsgaranti etcetera är det befriande och upplysande läsning. Här verkar det finnas hur många skumma företeelser och missförhållanden som helst, tack Jon Weman för att du belyser några av dem!

2005-02-11

Olika kartor över Landskapet

Eftersom Landskapet alltså släpps i dag så var jag förstås tvungen att rota runt på nätet en sväng:

Expressen
Svenska Dagbladet
Aftonbladet
Göteborgs-Posten

Lite blandade reaktioner, får man nog säga... Man hade väl helst velat glädja sig lika mycket som åt det bitvis väldigt fina mottagandet av Accelerator. Mest positiv var i alla fall Amelie Björck på AB som kallar boken "en frisk återkomst och erövring".

2005-02-10

Poetisk välling i teve

Kennet även i SvD, hör ni.

Åsså har Petter Lindgren varit på teves Kulturnytt i går. Jag såg det inte, men man kan ju kolla på inslaget nätledes, om man vill.

Man får se Petter blanda till välling åt sonen Hugo hemma i köket och Jan-Olov Ullén säger att den här boken (dvs Landskapet, poetens fjärde) närmar sig "en avantgardistisk experimentell språkpoesi", men att man ändå känner igen den gamla Petter Lindgren: melankolin, humorn och fiffigheten.

Och, ja, nu vet jag i alla fall en person som kommer att få vatten på en eller annan kvarn :-)

2005-02-09

En avvikande bana

Är jag en avvikare? Ja, i vissa avseenden kanske. Jag är en fattig människa i innerstaden. Om detta skrev jag en dikt.

2005-02-08

Senaste nytt från KKFK

Kristian Lundberg har i dag i Expressen sällat sig till de kritiker som fallit på knä inför Accelerator:

Det är dikter som sjunger av sig själv. Närvarande. Levande. Mänskliga. Trots det elegiska tonfallet, det höga anspråket, så är det dikter som lever med läsaren, mitt i den larmande vardagen.

Annars då, grabbar? Ska vi inte ta och diskutera någonting? Vet ni hur man tar sig upp ur en brunn med hjälp av en get och en slinky?


2005-02-02

Poesi- och musikkafé i Huddinge centrum

Idag 2/2 kl. 19.00 uppträder Bob Hansson och Kristoffer Janzon i Huddinge
Kvällen ska visst också kryddas med några lokala poeter.

Mer info här

2005-02-01

Frenetiska uppgörelser med själva diktandet

Eftersom man är en aktiv medlem av Kennet Klemets fanklubb så har man så klart klagat hos G-P över den felande länken. Nu hittar ni recensionen här.

Mer än nostalgi?

Tur med sina idoler har man haft, om de fortfarande efter 30 (!) år känns relevanta i dagens musikaliska klimat. Tiden är domaren, snarare än de vid varje ögonblick florerande hipphetsskribenterna. En sådan relevans kan man förmoda finns om de gamla halvt bortglömda LP-skivorna efter många år poppar upp som nyutgivna CD:s på Amazon.com med hängivna kommentarer från fans i olika åldrar. Steve Harley & Cockney Rebel – några av de största populärkulturella artisterna från 1900-talets andra hälft om ni frågar mig - vinner fortfarande nya fans, kolla bara in gästboken.
Tur med sina idoler har man också haft om de fortfarande efter många år har en ödmjukhet och ett levande tilltal till sin publik. Också här vinner Steve, liksom den för några år sedan bortgångne George Harrison. Deras andlighet rör mig på djupet, liksom Dylans och Roy Orbisons. Ber att få påpeka att jag inte lever i det förflutna, men det förflutna lever med oss. Mina modernare referenser tar vi en annan gång.