2006-11-10

Dags igen för Poesi On Line

Författares Bokmaskin startade 1972 som en del av det tidiga 70-talets alternativrörelse. Stenciltidskrifter som Guru Papers och Feber, stencilförlag som Inferi, tidningar som Musikens Makt, hela proggrörelsen med Musiknätet Waxholm och Silence som flaggskepp är en del av den bakgrund som Författares Bokmaskin måste ses emot.
De var en del av en tidsanda som var radikal och mot etablissemanget, och en stor del av stämningen från de tidiga åren fanns kvar i väggarna på Svarvargatan när jag första gången besökte FB 1978. Att Bruno K. Öijer och hans kumpaner i Vesuvius hade använt sig av Bokmaskinen för att göra sin gemensamma antologi där några år tidigare bidrog också till atmosfären. Skrönor om sedermera kända författares uppträdande fyllde luften. Märkliga existenser fann sin rätta plats där, brinnande i anden pysslade de med sin i dubbel mening revolutionerande litteratur som de var helt övertygade om skulle förändra världen, och jag kände mig genast hemma bland dem. Det var en engagerande och elektrifierande stämning.
Med tiden har Författares Bokmaskin naturligtvis förändrats, blivit mer av en institution och en företeelse i det litterära Sverige bland andra. Lite grann i skymundan forsätter Bokmaskinen att verka för det fria ordet, pionjärstämningen från de första åren är borta, priserna är numera marknadsmässiga… Och någonting annat är väl inte tänkbart, tänk er själva en värld där Guru Papers och Musikens Makt hade överlevt oförändrade till nutid, knappast tänkbart eller hur?
Ett initiativ som Bokmaskinen tog 1995 har överlevt och tillhör deras bästa drag genom tiderna. Nämligen tanken att ge ut en diktantologi på en dag, projektet Poesi On Line, där besökarna kommer dit på morgonen och levererar en dikt på diskett och utskrift, och framåt kvällen har det publicerats en färdig bok med besökarnas alla dikter, kanske 150 sidor, som firas med fest och uppträdanden… Imorgon lördag 11 november är det dags igen, och jag kommer att vara där.

1 kommentar :

Anonym sa...

Hur var det? Hur gick det? Det skulle vara fint om du ville berätta lite för oss som tyvärr inte kunde närvara.

Vill du?