2007-02-22

Historiens röda tråd

Har ni läst Adrienne Rich? Hon är intressant. Jag har ett stencilerat exemplar av hennes klassiska stridsskrift Compulsory Heterosexuality and Lesbian Existence (borde vara obligatorisk läsning för alla riksdagspolitiker) som jag bläddrar i och läser valda delar ur när jag känner mig lite för mycket som en "heterosexuell medelklassman". Det är ett bra antibiotikum mot förslappning, kan jag försäkra.

Bland annat har Rich lanserat begreppet "lesbian continuum", som avser de erfarenheter som uteslutande är kvinnoidentifierade och samtidigt rymmer en kontinuitet. Den "lesbiska kontinuiteten" är intimt förbunden med den lesbiska existensen, vars innebörd är "den lesbiska närvaron i historien". Begreppet lesbisk kontinuitet utgörs alltså av de erfarenheter som historiskt sett återfinns i varje kvinnas liv. Det rör sig inte enbart om de rent sexuella relationerna – upplevda eller medvetet önskade – mellan kvinnor, utan omfattar också många former av, som Rich uttrycker det, ”ursprunglig intensitet mellan kvinnor”: att dela ett rikt inre liv, att hålla ihop mot olika yttringar av förtryck från män, att dela med sig av och motta stöd med avseende på olika politiska praktiker - att med stöd i erfarenheten av att vara (lesbisk) kvinna i historien erinra om och utföra det kontinuerliga arbete som just det livet innebär.

Men dess betydelse är vidare än så: för att klart urskiljas från den enligt Rich kliniska klangen av begreppet "lesbiskhet" inbegriper den även äktenskapsmotstånd och det ”motspänstiga” beteende som historiskt sett har förknippats med olika typer av nedlåtande tillmälen mot kvinnor ("hagga”, "subba", bitch" etc.) Ett lesbiskt kontinuum begränsas alltså till någon enstaka kroppsdel eller ens till kroppen som helhet. Det går utöver dessa kategorier, avskärmar inte kvinnlig erotik från kvinnlig kamratskap, utan ska förstås i termer av en ”allestädes närvarande energi” kvinnor emellan, en helhet som förutsätter varje definierbar del av den kvinnliga erfarenheten. Kontinuiteten, säger Rich, knyter samman kvinnor ”av idag” med de sammanslutningar av kvinnor som fört kampen tidigare under historiens lopp.

1 kommentar :

Anonym sa...

Hm, mycket intressant! Jag sitter just nu och slipar på vårt Sexualitet-nummer av Ryska huset, och det här väcker nya frågor och funderingar...