2007-04-09

Litterär kändisspotting med cafébesök

Poeterna måste förstås räknas till Stockholms sevärdheter (och förhoppningsvis också läsbarheter)! I min roll som konduktör vid Stockholms lokalbanor har jag fått en ganska god kännedom om vilka poeter och författare som frekventerar de olika banorna, så här kommer en kort sammanfattning.
Tvärbanan är i särklass den mest litterära, men så är det ju också den mest använda lokalbanan av alla, vad gäller antalet trafikanter, så också bland poeter. Här är några poetiakttagelser jag gjort längs banan: Lars Mikael Raattamaa, Petter Lindgren, Marie Lundquist, Johan Nordbeck, Anders K Johansson... Jag tänker inte avslöja några detaljer om deras resvanor, det räcker med att säga att de har varit synliga på banan.
Lidingöbanan är liten och intim, vad gäller både miljö och antal trafikanter. Här har jag mött Bob Hansson ett antal gånger (de gånger han inte kört moped till stan, ryktet säger för övrigt att han flyttat från ön nyligen) och den underbara estradpoeten Sofia Pulls.
Saltsjöbanan är förstås ett väldigt speciellt stycke järnväg men har ganska ont om poetreferenser. Faktum är att jag i skrivande stund inte kan dra mig till minnes några poetmöten längs banan. (Jo, en tjej jag känner som skriver... romaner, men henne sparar jag för tillfället från offentlighetens ljus.) Sätt dig i stället på restaurang Stazione vid Saltsjö-Duvnäs och skriv en dikt om bristen på dikter från Saltsjöbanan. Och dra dig till minnes att Ann Smith faktiskt har skrivit en dikt om just denna bana, finns i utgåvan med hennes samlade dikter i pocket.

Rykten kommer och går. Det ryktades nyligen att Anders K Johansson hade köpt ett fik i någon förort till Stockholm. Nå, ryktet kan nu bekräftas. Jag har från säker källa att Lolas öppnar i Värmdö den 1 maj.

1 kommentar :

Thomas C Ericsson sa...

Vad fikar Anders K efter???


;-)