2009-01-03

Aftonbladet och litteraturkritiken

Tisdagen den 30 december presenterar sig Aftonbladets kulturredaktion med en samling minnen från 2008 och önskemål inför 2009. Jag måste säga att det känns för mig som en fruktansvärt homogen församling! Ingen gammal stofil – kulturkonservativ eller inte – med avvikande smak sticker upp sitt oönskade ”tryne” över ytan.

Som tur är har i alla fall inte Magnus Ringgren slutat skriva, en av de mest kunniga lyrikbedömarna, visar det sig några dagar senare. Så här skriver han bland annat i sin recension av Peder Alexis Olssons debutdiktsamling Tändstickor på OEI Editör:

”Hans avsikt är inte att kommunicera. Han bygger en textmaskin och är fullkomligt nöjd med det.
Gott så. Så arbetar många yngre poeter. Gruppen kring OEI har utnämnt sig till radikalt avantgarde med framtid i blick och stor likgiltighet inför dem som hamnar i diket där kolonnerna drar fram. Där krälar avvikande poeter och kritiker tillsammans med några inte helt införstådda läsare.”


Och lite längre fram (artikeln finns inte på nätet så jag tillåter mig att citera lite längre partier):
”Det finns en del dolda ickelitterära doktriner i botten på den här sortens litteratur. Den är militant antiidealistisk och nominalistisk. Den förnekar jagets existens. Politiskt är den nåt slags autonom vänster. Den är mera elitistisk än demokratisk även om den emfatiskt hävdar motsatsen. Religiös kan den per definition inte vara.”

Detta är ju på kornet! Extremt sant skrivet för att vara modern svensk litteraturkritik.

4 kommentarer :

Anonym sa...

Var det i Aftonbladet Ringgren skrev detta alltså..?

Andreas Björsten sa...

Javisst, Aftonbladet 1 januari.

Anonym sa...

Observera att författaren heter Peder Alexis Olsson.
Har du ens läst boken som Ringgren recenserar?

Andreas Björsten sa...

Det som intresserar mig här är i första hand Ringgrens analys av en litterär strömning där Peder Alexis Olssons bok ingår (ursäkta felskrivningen av hans förnamn, nu rättat). Jag har ögnat boken ifråga, inte mer.