2009-09-07

Mera kul på banken

Eftersom min hemförsäkring hade råkat bli betald två gånger fick jag en uttagsblankett hem i brevlådan för någon månad sedan. På den stod det "inlöses i bank".

Jobbigt, tänkte jag, och lät den ligga i köket och bli dränkt i olivolja och annat, medan det magiska sista-dagen-datumet närmade sig alltmer.

Men så i torsdags tog jag i alla fall tjuren vid hornen eftersom jag visste att jag skulle gå förbi ett Swedbank-kontor som hade öppet till 18.00 och låg lagom till på min väg hem från skolan (jag har slutat på tidskrift.nu och börjat läsa litteraturvetenskap). När jag kom till Swedbank fick jag höra att det skulle kosta 100 kronor att ta ut pengarna, eftersom jag inte hade gått till "min" bank. Som då råkar vara Nordea. Med världens söligaste kontor på Katarina Bangata. Och där var det ju bara öppet till 16.00.

Alltså gick jag dit på fredagen. Och det stod 476 på kassadisplayen och jag fick nummer 114. Lite skumt, tyckte jag, eftersom det bara satt cirka 20 personer i lokalen, så jag gick fram och frågade en av de muntra fruarna bakom disken om det var 600 före mig i kön.

– Numreringen börjar om efter 500 och då börjar det med 100, sa hon, varpå jag inte riktigt fattade och trodde att det var hundra nummer före mig i kön och hon blev assur och hojtade:

– Men hör på vad jag säger: Det börjar om på 100!!!

Förmodligen hade hon fått samma fråga ett antal gånger innan jag kom dit, men byter man till ett så konstigt numreringssystem så får man väl nästan räkna med trubbel. Tänkte jag. Och gick och satte mig och sa till två kunder som satt bredvid att "den här banken är helt galen" och så ägnade vi oss åt att hålla med varandra om det tills vi var framme i kön.

Och gissa vad som hände då? Jag hade tänkt att jag skulle få mina pengar på direkten, men icke alls. Då skulle det kosta 50 kronor, nämligen. Däremot kunde jag få pengarna insatta på mitt konto gratis. Och dum som jag var så frågade jag varför det var så viktigt att jag spillde bort min tid med att gå runt med en blankett för att flytta pengar mellan konton, men det hade visst något med mitt försäkringsbolag att göra och något slags system som fanns där och som skulle ändras snart och jag orkade inte riktigt lyssna för det spelade ju ändå ingen roll.

3 kommentarer :

Ola sa...

jag har sumpat flera utbetalningar just pga att man måste gå in på ett bankkontor (på arbetstid, vilket jag har svårt att göra). Internetbanken vägrar dessutom att lösa in dessa brevledes, vilket jag påpekat... Ett riktigt ilandsproblem. Det där med konstigt numreringssystem verkar dock spännande! Och "assur" - det måste vara Jens Assur, eller?

Magnus Dahelrus sa...

Hur skaffar man ett id-kort nuförtiden? Vem talar man med när e-biljetten inte fungerar? Det har blivit rätt abstrakt att uträtta ärenden. Man känner sig lite som som Josef K, eller hur.

Helena Looft sa...

Man förväntar sig väl att administrationen i ett iland ska fungera snabbt och effektivt, särskilt sådant som har med pengar att göra eftersom alla älskar pengar, och så blir man alltid så förvånad när det inte är så ... Man känner sig både som Jens Assur och Josef K.