2009-11-16

Post Scriptum återuppstår

När Post Scriptum startade 2005 var den en del av en tidskriftsboom, tillsammans med nystartade kolleger som jmm, Fantasin, Fabrik, o-tidskrift, Cora och Komma. Men ganska snart visade sig bräckligheten i denna (tillfälliga?) uppblomstring av den litterära tidskriften; tidskriftsstödet kunde på grund av de neddragningar som skett på området inte längre spela den kreativa roll för tidskrifter under uppbyggnad som det under t.ex. 80-talet hade gjort.

Här lite nödvändig information för att förstå hur tidskriftsstödet har utvecklats eller snarare avvecklats: Produktionsstödet för kulturtidskrifter uppgick budgetåret 1988/89 (brutet budgetår) till 18,6 miljoner kronor vilket fördelades på 242 tidskrifter. I dag uppgår stödet till 17 miljoner vilket fördelas på 102 tidskrifter. Hade stödet räknats upp med inflationen skulle det i dag uppgå till närmare 30 miljoner kronor (27,7 miljoner i 2007 års penningvärde enligt Kungl. Myntkabinettets tabeller). Den här neddragningen är på sikt den viktiga och riktigt allvarliga förändring som har skett – långt allvarligare än eventuella förändringar i definitionen av stödberättigad kulturtidskrift – och den har kommit smygande.

Det stöd som de nystartade tidskrifterna fick visade sig snart vara otillräckligt; först Post Scriptum och senare Komma fick halverade bidrag, vilket i Post Scriptums fall ledde till nedläggning. Jag har skrivit tidigare på bloggen om tidskriftsboomen som kom av sig.

(En annan sak är att läget inte är statiskt, och att andra nystartade tidskrifter sedan dess har tillkommit, som Vi läser och Album, fast med en mer ”kommersiell” framtoning; nystartade tidskrifter undviker också att göra sig beroende av tidskriftsstödet vilket i detta läge kan vara klokt.)

Nu återuppstår dock Post Scriptum som en del av Tidningen Kulturen.
Från början var det tänkt att Post Scriptum skulle bladas in som en bilaga i den dåförtiden tryckta Tidningen Kulturen, men de planerna gick i stöpet när Kulturrådet sade nej till en sådan användning av Post Scriptums 25.000 kr i tidskriftsstöd. Låt oss därför hoppas på en nytändning på nätet i stället, genom denna nya och av ekonomiska bidragsgivare fullständigt oberoende satsning! Kvaliteten har inte varit något problem för Post Scriptum, däremot Kulturrådets bedömningar. Nu måste också en lämplig teknisk lösning till.

Inga kommentarer :