2010-08-23

Sammanfattning och tillfällig avslutning av poesidebatten

Under våren och större delen av sommaren pågick det en pyrande poesidebatt; först på bloggar som denna, retrogarde.org och i någon mån Axess-bloggen. Då var det Lyrikvännens 00-talsnummer som debatterades.
Debatten gick sedan in i en ny fas när DN tog över och debatterade "poesikris" först utifrån Göran Greiders inlägg "Glöm inte poesin!" (7/6), på vilken det inflöt bortemot ett tiotal svar.
Jag har försökt kommentera och länka till debattartiklarna kontinuerligt här på denna blogg; alla mina inlägg har väl inte varit lika spänstiga som man kunnat önska, och kanske har det också uppstått en viss ensidighet genom att läsaren här mest tvingats höra min egen röst, i alla fall i just poesidebattssammanhanget.
Därför vill jag här i någon mån avrunda och sammanfatta; detta genom att länka till några av de bästa inläggen, ett som kom relativt tidigt och ett som kom alldeles nyligen.

Den 28/5 (tror jag det var) publicerade Boel Schenlaer, en lång känslomässig analys och plädering för ett bättre poesiklimat i Tidningen Kulturen, där hon kritiserade tendensen till tigande konsensus - och samtidigt undanhållande - som länge präglat den svenska litterära offentligheten, utifrån exemplet Lyrikvännen. Hon använde sig på ett par ställen i artikeln av ordet "stridbar" om sig själv, lustigt nog annonserade Sveriges Författarförbund kort därefter ett seminarium på temat Litteraturen och makten - det ska avhållas nu på torsdag - där bland annat frågan ställs om Sverige har plats för några stridbara författare. (Svaret kan väl inte bli annat än nej, utifrån min erfarenhet.)

En annan läsvärd text, som anknyter till en äldre poesidebatt, starten till alltihop faktiskt, nämligen Anna Hallbergs metafor-artikel i DN 2003, är Henrik Petersens analyserande recension av Anna Hallbergs senaste diktsamling. Jag rekommenderar den. En längre version av den här essäistiska texten kommer att publiceras i den norska tidskriften Vagant.

4 kommentarer :

Anonym sa...

Tack för ännu en intressant summering/kristallisering av debatten. Apropå summeringar: jag skulle verkligen verkligen vilja samla hela denna poesidebatt i en tjock bok, dela in den efter forum, ämnen, författare ... göra den ultimata sammanställningen ... kommer inte att ske, för alla måste ju lämna medgivande, men tänk!

Bästa/Kim Larsson

Andreas Björsten sa...

Ja, det bleve många rättigheter och tillstånd att begära in, men visst skulle det vara en intressant bok! Frågan är om det inte kommer att göras ganska snart, fler än du går i de tankarna.

Anonym sa...

Åh! Har du insiderinformation?

Kim

Andreas Björsten sa...

Det kan man säga, ja.