2010-11-30

Veckans bild: Peder BalkeDen här bilden är målad 1840, mitt uppe i den skandinaviska nationalromantiken. Grabbar som Marcus Larsson och Johan Christian Dahl såg till att Naturen blev en dramatiskt förandligad dundergud, och fixerade nationalkänslan på gränsen till ett nervöst sammanbrott.(Ungefär som nu).

Och så finns Peder Balke, särling, som man säger, ofta försedd med en halvtaskig uppsättning färger.

Men vad är det han gör? Klippan i fonden ser ut som en grönmögelost, det runda berget framför liknar något organ man skurit ut på obduktionsbordet, molnen skulle kunna vara modellerade på krullet i en tagelmadrass, och de närmste vågsvallen är fläckade av ruttnad tång och gulnat terpentin. Eery. Riktigt obehagligt. Om det inte var för de fem trygga gubbarna i en båt på väg hem.

"På väg hem", där har ni nationalkänslan, som en smula på bordet. Resten av målningen gör ingen skillnad mellan undergång och solnedgång.

Men så finns det där välsignande ljuset i mitten, som faller ner mellan molnen, och får allt det andra att se ut som en sorts avfall som snart ska ner i sopsorteringen.

Det är kanske så med "ismer", efterhand är det mest bara ljuset som blir kvar, inifrån bilden, eller ovanifrån.


(Nordkap, 1840, Nationalgalleriet, Oslo)

7 kommentarer :

Laura sa...

Fin analys till förfärlig bild ...

Anonym sa...

Tack för den tavlan! Jag älskar den. Inte för att den är bra, utan för att den är ett storslaget haveri - den passar utmärkt i vår skräpbesatta tid. Det finns säkert många bättre målare från samma tid som aldrig fick ihop en så här fascinerande duk. Den är skithemsk. Borde kunna vara ett skivomslag. Något för en modig postironiker som ger ut på vinyl?

Kim Larsson

Gabrielle Björnstrand sa...

Ja, tipsa Apocalypse.

Helena Looft sa...

jag tycker det hela ser lite religiöst ut: Gud gömmer sig bakom molnen, Jesus är på väg hem med lärjungarna efter att ha gått på vattnet och stillat stormen och sedan är det lite rött där i förgrunden som ska påminna om att han kommer att dö i alla fall

Anonym sa...

Helena, jag gillade din analys, och blev inspirerad. Tänker mig ett skivomslag: Peder Balke & The OD:S presents "The red in the sea is just som fine fucking wine!" Ska försöka bifoga bild. Om det är copyrightbrott får den väl tas bort, men kanppast för en tavla som är 200 år gammal va?

Äh, det gick inte att lägga in bild.

Kim Larsson (vem annars)

Gabrielle Björnstrand sa...

Helena; gärna för mig. Här på Argus är vi ju inte så akademiskt ängsliga att vi inte kan ägna oss åt lite antefaktisk historieskrivning. Jesus predikande vid Nordkap, i sandaler och tunika, det ska nog gå. Han kan ju - i motsats till Ebbot Lundberg - gå på vattnet. (Som du sa)

Gabrielle Björnstrand sa...

Kim, det finns ingen Copyright att oroa sig för, jag vet. Jag har lurat på många omslagskostnader.
Ta halva, hela eller en kvart av ljuset mellan molnen över vattnet till din nästa bok/artikel/CD/remake, whatever.
Men låt det förbli mellan oss.