2011-08-21

Läget på Tidskriftsverkstaden

Tja, ni kanske undrar hur det står till på Tidskriftsverkstaden i Stockholm nuförtiden? Jo, Tidskriftsverkstaden har för närvarande ett omställningsstöd från Stockholms kulturförvaltning. Vi är alltså i samma båt som Fria Teatern i Högdalen och ett tiotal andra små och medelstora kulturinstitutioner som har fått samma besked. Omställningsstöd betyder en halvering av stödet från föregående år (i år 119.000 kr) en slags förberedelse för att stödet ska tas undan helt under 2012. Det är en uppmaning att skaffa annan finansiering (fonder?) med relativt kort varsel; inte det lättaste för en förening med permanent verksamhet sedan början av 80-talet som under större delen av sin existens har haft stöd både av Kulturrådet och Stockholms kulturförvaltning. Men Kulturförvaltningen får/kan inte längre ge stöd till verksamheter, det beskedet fick vi på ett möte i vintras med "kulturtorpeden" (en del kallar honom så) Patrik Liljegren och Annika Hälldin (också från staden).

Patrik började mötet på Tidskriftsverkstaden med att säga att Stockholmsregionen växer med ett Göteborg vart tionde år, och det kommer inte att komma mer pengar till kulturen! Tvärtom kommer konkurrensen om medlen bli allt hårdare, då skattebetalarna (!) inte skulle godta några växande medel till kulturen.

Därför måste det sovras allt hårdare, för att staden ska kunna få in nya mottagare av stöd; helst unga, hungriga "entreprenörer" antyddes det. Vi ställdes alltså inför fullbordat faktum att vi får en kraftig neddragning av stödet, det hade inget med eventuell kritik mot vår verksamhet att göra (lika lite som det har det i fallet Fria Teatern) utan att staden ville frigöra pengar till nya aktörer! Problemet är att Kulturrådet hakar på neddragningarna med en viss eftersläpning, eftersom de kräver att det finns ett regionalt stöd i botten.

Stockholms kulturförvaltning verkar inte heller förstå Tidskriftsverkstadens karaktär av plattform, då cirka 20-30 kulturtidskrifter, en rad fotografer (från f.d. digitala bildverkstan) och en del frilansjournalister har sin fasta bas där, varifrån de ger ut nummer, gör utställningar etc som många gånger når ut i hela kultur-Sverige!

För bara fem år sedan fanns det tidskriftsverkstäder i både Luleå, Stockholm, Göteborg och Malmö. Luleå tvingades lägga ner av ekonomiska skäl. Är det nu också Stockholms tur? Nej, inte ännu; vi omstrukturerar vår ekonomi och byter namn!

1 kommentar :

Anonym sa...

Hum hummeli hum hum hum!