2011-09-04

Den provocerande figurationen

Ernst Josephson ville som bekant bli Sveriges Rembrandt eller dö.
På ett liknande sätt har Rembrandt och de stora mästarna betytt oerhört mycket för nutida norsk och svensk figuration. Jag tänker framförallt på Odd Nerdrum och hans krets. Och lika mycket skit har de redan fått som Ernst Josephson fick under sin livstid.

Den 1 oktober är det vernissage för Odd Nerdrums utställning på Edsviks konsthall. Nya konstdebatter och konfrontationer verkar redan vara under uppsegling. En annan och separat frågeställning är om Nerdrum kommer att få måla i fängelset. Läs mer här.

2 kommentarer :

Gabrielle Björnstrand sa...

Som konstvetare har jag uppriktigt svårt för den här sortens feldragna linjer: bara för att Ernst Josephson hade en förebild (jag menar; vilka konstnärer har inte det?) så spelar Odd Nerdrum på samma skala. Guilt by association?
Nerdrum är - hur skicklig han än kan synas - en manierist, Josephson åstadkom något fullständigt nytt, i Norden, både genom porträtten och genom sina sjukdomsteckningar, som sen blev "förebilder" eller inspiration för mängder av konstnärer; bland annat Picasso.
Det finns konstnärer på den här utställningen som kan intressera mig; men Josephson och Rembrandt-kvalité? Inte i den koppen va?

Anonym sa...

Den som taklar om vad DU ska tycka om konst har alltid en egen agenda. Gillar man Nerdrum så... gillar man Nerdrum. Varför ska man bry sig om vad du tycker? (Kanske för att du tjänar på att jag tycker illa om Nerdrum?) Kritiskt tänkande!