2012-01-14

Vi är fattiga men vi gör oss hörda

Fördelningen av pengar till kulturtidskrifter från Kulturrådets sida är nu klar.

Den här (enligt mig) helt omistliga delen av kulturområdet, får sammanlagt 140.000 kr mer att dela på än föregående år; sammanlagda summan är 18,8 miljoner fördelat på 109 tidskrifter. Höjningen är alltså inte speciellt mycket att skryta med. Helt uppenbart är att kulturtidskrifterna trampar vatten för att överleva, vilket understryks av att 13 tidskrifter faktiskt får sänkt stöd, medan 23 får höjningar.

Nina Lekander recenserade den tidskrift jag jobbar med, Aurora i Expressen för någon vecka sedan. Jag blev förstås glad för recensionen. Nina skrev att vi har en "påver" formgivning. Låt gå för det. Hur vore något annat möjligt när vi sedan tiotalet år har 0 kronor i kulturstöd (vi har hållit oss flytande genom att vi har lyckats få fondmedel med ojämna mellanrum). Förmodligen är vi den enda etablerade kulturtidskrift som lyckats få en recension i riksspritt medium samtidigt som vi är nollade hos Kulturrådet.

Jämför 10TAL (550.000 kr), OEI (350.000 kr) och Glänta (700.000 kr).

3 kommentarer :

Gabrielle Björnstrand sa...

Kul att ni fick en bra recension av Nina L. Det är ni värda.

Andreas Björsten sa...

Tja, det är svårt för mig att bedöma, men tack! Jag hoppas naturligtvis att vi gör ett bra jobb efter omnständigheterna. För övrigt kan man se utifrån ovanstående dokument på Kulturrådets hemsida att Aurora inte har sökt pengar för i år. Men jag har varit med och sökt tidskriftsstöd en 3-4 gånger för Auroras räkning. Varje gång får man avslag utan motivering, vilket gör att det inte känns så meningsfullt att fortsätta. Men jag misstror Kulturrådets vilja till mångfald vad gäller ämnen och infallsvinklar. Ber att få påminna om den här artikeln:

http://www.aftonbladet.se/kultur/article12593352.ab

Andreas Björsten sa...

Och den här:
http://st.nu/kultur/1.734717-kulturradet-stryper-litterara-tidskrifter-som-inte-passar?articleRenderMode=default