2012-09-21

Budgeten: Gräddfil för Bonusgubbar

Vet inte hur man ska ännu en gång kunna förnya/ nyansera/ dubblera denna utsaga:

Filgubbar får bonusgrädde. Bonusfil för gräddgubbar. Gubbgrädde med bonusfil.  Förfilade bonusar a la Gubbs? Förfinade är de i alla fall inte.

Regeringens budgetpropp gör ett par bra saker: Långsiktig (hur långt fram?) satsning på järnvägen. Pensionärerna får 50 spänn mer kvar på skatten per månad. WOW! Något ska skolan få, och forskning (av rätt sort?) ska få en hel del uppsving. Jomen. Gullemoderaterna! Och så, sisådär med ena handen gömd bakom ryggen: Gissa vilken hand? Och man pekar på den handen som är gömd bakom ryggen: Där det står skrivet med Stora Bokstäver för alla deras kompisar att se: Sänkt skatt för Företagen. Jättesatsning.

Yess! De gjorde det igen: Allt för de redan rika. Det svenska företagargänget som var ute för något år sedan och fällde krokodiltårar över sina omöjligheter att investera i ett land som Sverige. Skitsnack! De har, enligt andra uträkningar (där man tar avdragen med i beräkningen), inte på länge betalt mer än 15% i skatt. Och nu, när regeringen öppnar hela handen ska de alltså förmås investera i Sverige, för svenska jobb; inte outsourca hela led av produktionen till Taiwan, Singapore, Kina, etc. Vad bra allt kommer att bli i den redan globaliserade världen. När företag inklusive banker, med miljardvinster och dito bonusar, kan fortsätta samla sina skithögspengar på Gibraltar och Jersey Islands, fortsätta med skumma affärer, avskrivningar, omskrivningar, nedskrivningar, bortförklaringar i Telia Soneras stil.(Och mer om det har ni redan hört i dagarna).

Som om inte allt redan hade hänt? Som om det nya arbetarpartiet kan vrida klockan tillbaka genom att ge till de redan rika. Min rumpa!

Däremot: Och detta menar jag – skulle det ha funkat bättre om man beslutat sig för att sänka skatter och knepiga redovisningsblanketter för de Småföretagare som kämpar i motvind.  De har all min sympati, och kan gärna få lägre skatt, så att de faktiskt kan anställa folk på ort och ställe. Och inte då i Taiwan (+ Extra bonusgodis, att lägga i enskilda Paradis).
För vad är det som säger att stora gubbar just nu behöver en Tröstsnuttefilt? Dagispolitik för utsatta grupper?
Min rumpa! 

(Obs, aversions-uttrycket snott från Karin och jag tyckte det var så bra att jag tar det två gånger) 

Och mer om detta och liknande kan ni läsa i alla inlägg med beteckningen: Samhällets Synkroniciteter.

2 kommentarer :

Bengt O. sa...

Det är ytterst tveksamt om företagsskatten har någon effekt på investeringsvilja och konkurrenskraft. Vinsten som beskattas är en ytterst flyktig ch efemär företeelse vars storlek i hög utsträckning kan manipuleras genom diverse, även legala, redovisningsmetoder. I internationella jämförelser av företagens konkurrenskraft hamnar Sverige mycket högt upp trots att bolagsskatten är förhållandevis hög i jämförelse med andra EU-länder. Det är helt andra faktorer än skattesatsen som styr investeringsviljan.

Men även (s) vill ju sänka bolagsskatten. Men just nu tycker man att det är dålig timing ("vi måste låna till skattesänkningen.") Det är ett mycket dåligt argument. I stället borde man diskutera om denna satsning -som Sverige utan tvekan har råd med- kunde ha använts till andra sysselsättningsskapande åtgärder eller om sänkning av bolagsskatten verkligen är den bästa vägen.

Oppositionen har valt en dålig strategi och koncentrerar sig på rent bokföringsmässiga detaljer om vars utfall man egentligen inte kan veta någonting. Det vore bättre att analysera de realekonomiska effekterna av budgetförslaget och föreslå alternativ. Men båda sidor förlitar sig som alltid på enkla populistiska slagord grundade på grundfalska analogier med hushållens privata ekonomi.

Gabrielle Björnstrand sa...

Tack för seriös kommentar. Jag ser fram emot att diskussionen fortsätter hos dig, och eventuella andra.