2013-06-02

Söndagar

Thomas H Johnsson och jag är nästan jämngamla, kommer båda från Landskrona. Thomas är fotograf, jag är författare. 2007 gav vi ut boken En blues från Landskrona, den var svart, bild och text. När den släpptes hade vi party på Seglarpaviljongen vid hamninloppet i Landskrona. Det var skön vår, solen ner i havet. Det var en festlig och folklig tillställning, där spelade den halvt obskyre singer/songwritern L.T. Fisk och det rutinerat pigga punkbandet The Negatives. Boken blev en lokal succé och även en fotoutställning på museet i Landskrona. Så vi gjorde uppföljaren, den vita boken Mer blues från Landskrona, 2009. När det arbetet var slutfört var Thomas och jag ganska trötta på varandra. För ett samarbete i liten skala kräver att man gör väldigt mycket själv (utöver det konstnärliga arbetet) för dålig eller ingen betalning, sådant en fotograf eller författare egentligen inte är intresserade av att göra, men måste.

Så vi gjorde alltså två böcker tillsammans. Men vi jobbade var och en för sej. Thomas bilder var Thomas bilder. Mina texter var mina texter. Någonstans i bakgrunden fanns en ungefärlig historia om Bo Widerberg med blåbär kring munnen som övertalade Thommy Berggren att spela in Barnvagnen och Berggren pratade om budget men Bosse sa ungefär såhär, ungefär den här andemeningen, tror vi: ”Skit i det, skit i det, vi kör, bara kör."

Landskrona fyller 600 år i år. Förra året började Thomas och jag prata om ännu ett samarbete, spåna idéer. 
Under förra våren sommaren och hösten träffades vi i Landskrona, gick på jakt, betade av olika områden av stan. Gick och arbetade tillsammans, pratade om livet, slitet, att så starkt vilja kunna göra det man tycker är så viktigt. 

Pressmeddelande: Inför Landskronas 600-årsjubileum har författaren Jonas Bergh och fotografen Thomas H Johnsson vandrat i staden. De har mött människor som de porträtterat i ord och bild. De har sökt i sina egna minnen efter händelser, platser, historia. Landskrona av idag har fått möta Landskrona av igår.
Det blev utomhusutställningen Söndagar som visas på tretton platser i staden under hela året, alldeles gratis.
Utställningen består av stora aluminiumskärmar och har ingen början och inget slut, man kan börja var man vill, sluta var man vill. Man kan ta en dag att promenera runt i Landskrona, följa kartan som kommer att finnas på museet, eller så kan man ovetandes, slumpmässigt råka stöta på en skärm när man ska ut med hunden, handla eller ta bussen till stationen, färjan till Ven, bada, campa, märka att: Här har andra människor gått, andats och verkat.
Till utställningen Söndagar hör också en bok med samma namn. Stefan Lindqvist (journalist på Helsingborgs Dagblad) har skrivit förordet.

Så om du har vägarna förbi Landskrona och ska slå ihjäl några timmar, varför inte?

Inga kommentarer :