2013-11-23

Arne Anka och Commando M. Pigg på Mosebacke

På anrika och gemytliga Mosebacke höll i fredags Kartago förlag en välbesökt 30-årsfest för en kultförklarad seriefigur: Arne Anka, en cynisk och misslyckad suput med citat som
"Vårt kulturarv är som en anglosaxisk spya där man kan skönja några falukorvsbitar kryddade med fransk senap."

Charlie, Robert och Rolf
Estradörförläggare Rolf Claesson och Arne Ankas skapare Charlie Christensen delgav oss gamla anekdoter från svartbaren Zeke`s Bar, som låg i en lägenhet på Högbergsgatan. Robert Gustafsson berättade om pjäsen "Arne Anka – en afton på Zekes” som Stadsteatern motvilligt satte upp i mitten av 90-talet efter övertalning. Den ledde till både kaotiska biljettköer och publiksuccé, nådde en ny och ung publik och spelades en tid hela tre gånger om dagen. Framgången hängde mycket på Gustafssons prestationer. Undra hur karln orkade...

För oss som inte redan visste, så avslöjades att figuren Krille Krokodil var baserad på Kristian Petri, också han på scen under kvällen.

Förutom nyutgåvor av serieböckerna, som förstås gick att köpa och få signerade, så spelade ett gammalt favoritband på kvällen, Commando M. Pigg. Tydligen både mitt och Christensens när det begav sig.

Commando M. Pigg
 Det var mer pga av rockbandet är ankan som jag var på plats - för en pigg nostalgikväll med Eva Sonesson på sång och legenden Peter Puders, gitarr.
Spellista, Puders boxar och fot
Kvällens spellista framför Puders effektboxar och pedaler.

Bland Mosebackes gäster syntes också kulturcelebriteter som Ella Lemhagen, Niklas Rådström, Jonny Röön, Wille Crafoord, Håkan Helin och Micce Rylander.
Peter Stormare, som en gång betalat sprit i Zeke's Bar med en check på hela 52900:- var dock inte där. (checken? utan täckning, men med i den "loggbok" som gavs ut av förlaget.)

Referenser för vetgiriga:
Pjäsen i en youtube-video.
Arne Anka, seriewiki
Förlagets pressrelease inför releasefesten

3 kommentarer :

tcargus sa...

Oj vilken kväll. Tänk om man varit där.
Var Ulf Wallgren med och spelade gitarr?
Spelades Tom Puss?
Att kasta spjut?

Jonas Bergh sa...

Fantastiskt.

Gabrielle Björnstrand sa...

Låter hur kul som helst. Du får tipsa i förväg nästa gång.