2013-12-13

Apropå att dagens författare gärna får vara thrillerförfattare

Imorgon på Lucia kommer författardebutanten Lotta Luxenburg signera böcker på Akademibokhandeln här på Kungsholmen.

Jag citerar lokaltidningen Vårt Kungsholmen om evenemanget:

”Lotta Luxenburg heter Kungsholmsbon och författardebutanten som nyligen släppte spänningsromanen Försvunnen.
’När Petras sexåriga dotter Ava försvinner tappar hon fullständigt fotfästet i tillvaron. Kriminalkommissarie Nick Johansson får fallet på sitt bord och börjar tillsammans med sin kollega Klara Pil att utreda försvinnandet.’ Nyfiken? Då är du inte ensam. Boken har gått riktigt bra och på fredag (Lucia) signerar Lotta böcker på S:t Eriksgatan [kl 16-18].”

Ja, det känns som om en ny spänningsförfattare alltid är välkommen in i värmen. Även om bokens synopsis känns märkligt välbekant.

Lite annorlunda förhåller sig det uppenbarligen med poeter, som väl mer är något som katten släpar in och affärsidkarna inte riktigt vill ta i. Akademibokhandeln har visserligen en lyrikhylla (återinförd sedan något år) med böcker av bl.a. Tomas Tranströmer, Nina Hemmingsson och Bodil Malmsten. Men plats för min bok finns det inte, även om också jag – precis som Lotta Luxenburg – är Kungsholmsbo.

Något annat är förstås inte att vänta, men jag ville ändå väcka frågan. Bokhandelschefen säger att de inte kan stödja så lokala initiativ, eller köpa in böcker så lokalt. Men vad är Lotta Luxenburg annat än ett lokalt initiativ, hennes bok finns inte ens i bokhandeln utan hon tar med sig dem för signering! Hon tillhör väl inte de mest uppburna thrillerförfattarna, hon är ju i och för sig debutant, men går det så går det med ännu en ny svensk deckarförfattare.

Inga kommentarer :