2005-01-22

Alfabetpoeter (D= Diktonius)

Elmer Diktonius (1896-1961). Den svenska poetiska modernismen föddes i Finland! En handfull epokgörande poeter såg till att nya ord färdades över vattnet. En av de mest färgstarka var Elmer Diktonius som fortsatte utforska de finlandssvenska uttrycken efter Edith Södergran. Hans första diktsamlingar var inte bara nyskapande, de andades också både poetisk och politisk radikalism. Att han studerat musik i Frankrike, England och Tjeckoslovakien satte också sina spår i poesin som ofta har mycket musikaliska inslag. Hans vilda poesi blev med åren lite mer stillsamma och naturlyriska.
I Maskinsång utvecklar han ljuddikten efter dadaistiskt mönster (något som senare 60-talspoter anammade). Elmer Diktonius var troligen först i världen med att använda smiles inom poesin.

(Orlodoffa doschkoff
o r l o - o r l o - o r l o :)
Olja och olja
(h a - s å j a g s k r a t t a r !)
mänskosvett och olja
och blod
(h e - s å j a g r y t e r!)

Musklerna tvinar.
(h i - s å j a g f l i n a r!)
...

(ur Maskinsång, 1930)

Läsvärda Diktonius-samlingar, vars titlar också berättar lite om hans litterära utveckling; Hårda sånger (1922), Taggiga lågor (1924), Gräs och granit (1936), Jordisk ömhet (1938).

Fler D-poeter:
Ann Margret Dahlquist-Ljungberg (f. 1915)
Tage Danielsson (1928-1985)
Olof von Dahlin (1708-1763)

9 kommentarer :

Helena sa...

TC,
kan inte du förklara tanken bakom detta med alfabetspoeterna? Hur väljer du ut dem? Är det dina egna favoriter eller?

Thomas C Ericsson sa...

Urvalet sker naturligtvis på rent vetenskapliga grunder. Jag har ägnat decennier åt poesiforskning och tröskat igenom ALLA svenska diktsamlingar... ;-)
Sedan snurrar jag ett halvt varv åt vänster och plockar fram favoritpoeterna ur bokhyllan. Ibland blir jag tvungen att snurra stolen 180 grader och leta igenom alla de antologier och litteraturhistorier som är növändiga för att försöka få ihop de olika poetiska trådarna... Det finns en del människor so samlar frimärken, andra tar långa skogspromenader med en fyrbent vän och så finns det en tredje grupp människor som samlar ord och poeter.
Det finns förresten en del bokstäver som det är svårt att hitta bra poeter på. D är t.ex. en lite knepig bokstav. Den som lyckas lista tre poeter (som gjort bestående avtryck i den svenska litteraturhistorien vinner ett litet "poesi-kitt"!

Anonym sa...

Marcel Duchamp? Och, med lite godtyckligare sortering, Dante?

/Martina Lowden

Anonym sa...

Och Hilda Doolittle?

/Martina, igen

Thomas C Ericsson sa...

Visst är både Dante och Duchamp briljanta poeter, var och en inom sitt område, men de har väl inte skrivit så mycket på SVENSKA!? Mitt poetiska alfabet omfattar endast svenskspråkiga poeter...

Andreas Björsten sa...

Dagerman, Dagsedlar.

Ola sa...

http://www.monzadigital.se/boka/public/alla.asp?letter=D

Anonym sa...

Skamligt att glömma bort DAGERMAN!!! TC borde förpassas till De Dömda Diktarnas Dynghög!!!

Andreas Björsten sa...

Nu tycker jag Anonymous är för hård...