2005-01-21

Fri entré till statliga museer - inte precis

Den omtalade reformen med fri entré på statliga museer måste vara något av månadens bluff.
Vad kostade det innan museireformen att gå på Nationalmuseum? Svar: 75 kronor.
Vad kostar det efter att fri entré har införts vid årsskiftet? Svar: 60 kronor, vilket var priset för att bese den aktuella utställningen "Drömmen om Italien". Att bese samlingarna är visserligen gratis men den aktuella utställningen är ju det som diskuteras och som alla vill se!
Samma sak på Moderna Museet. Att se utställningen Fashination (sista chansen nu i helgen) kostar 60 kronor. Ändå påstås det att det är gratis att gå på Moderna Museet? Det är naturligtvis bullshit och falsk marknadsföring. Jag rekommenderar var och en att i stället betala medlemskap i Moderna Museets Vänner och därmed gå "gratis" på de aktuella utställningarna, vilket blir billigast i längden.

Nedanstående citat ur Dagens Nyheter den 20 september 2004 är därutöver ett exempel på okritisk och vilseförande journalistik.

"Redan i år blev det avgiftsfritt för besökare till de tre museerna på Skeppsholmen i Stockholm, Moderna Museet, Arkitekturmuseet och Östasiatiska museet.

- Det absolut centrala för regeringen är fri entré på museerna. Och därför sjösätter vi nu hela reformen, sade statssekreterare Gunilla Thorgren, när hon presenterade vad hennes nyligen avgångna chef Marita Ulvskog åstadkommit.

Därmed kan samtliga så kallade centrala statliga museer stänga biljettluckorna."

Inga kommentarer :