2007-05-15

Postpunken lever

Punken lever vidare och attraherar ständigt nya grupper. Tonåringarna hemma laddar ner Ebba Grön, Asta Kask, Grisen Skriker, Lädernunnan m.fl. (Själv är jag mer skeptisk till fildelning och tycker det vore enklare om de lyssnade på vinylversionerna av samma låtar som finns tillgängliga mindre än en meter från datorn. Men ungdomarna tycker väl inte det är lika anarkistiskt som att stjäla låtarna från nätet.)
Nu erbjuder den kommersiella koncernen Bonnier svensk punk på CD. Under rubriken "depprock" ger Bonnier Amigo i början av juni ut en samlings CD med titeln "Postpunk". Lars Nylin är ansvarig för sammanställningen och som innehåller låtar av Brända Barn, Dansdepartementet, TT Reuter, Imperiet, Lustans Lakejer m.fl.
Samlingen ”Postpunk” är del i en nu påbörjad återutgivning av skivbolaget MNW:s digra katalog. Övriga titlar när den första omgången ”MNWklassiker” släpps 7 juni är samlingar med Nationalteatern, Imperiet, Dag Vag och en summering av MNW:s starkaste inspelningar genom tiderna. I höst fortsätter satsningen med bl a Freddie Wadling, Ebba Grön och samlingar med Göteborgsprogg respektive svensk punk från 1980- och 90-tal.
Det verkar som om vi som i vår ungdom levde på Cortex, Garbochock och Underjordiska Lyxorkestern kan se fram emot många nostalgiska kvällar framöver.
- Nostalgi är en sömn med förutbestämda drömmar, skrev Henrik Venant på LP:n "Sång, dans, sex" 1980.
- Nostalgi är en billig drog, säger Den Blinde Argus 2007.

Lite "postpunklänkar";
- http://www.heartwork.se (legendariskt skivbolag i Lund)
-
Kai Martins blogg (legend från Göteborg)
http://www.stry.kajen.com (legend från Malmö)
- http://www.svenskpunk25.nu (punkhistorik)
-
http://www.punktjafs.com (ännu mer punkhistorik)
http://sv.wikipedia.org/wiki/Punk (om punk på Wikipedia)

Inga kommentarer :