2007-06-30

Mer festivalsommar...

Festivalsommaren fortsätter. Den festival som kanske lanserar det mest prisvärda programmet är onekligen Peace&Love i Borlänge (26-30/6). Brett och folkligt för 995:-. Allt från Iggy Pop och Alice Cooper till Åge Alexandersson och Göran Greider. Mer spännande bredd än i Hultsfred.Siktar in mig på den nystartade och Alternativfestivalen i Norrköping 5-6/7. Kanske kan hela familjen lockas av den lite proggiga blandningen. Gamlingar som Dag Vag, Fläsket Brinner, Pugh Rogefeldt blandas med nyare/yngre artister som Caj Karlsson, Svenska Akademien, Miss Li m.fl.

I backspegeln: Hultsfredsfestivalen har börjat samla styrkorna efter årets bakslag. Det kom "bara" 23 000 personer, mot budgeterade 26 000. Endast 14 500 löste 3-dagarsbiljett för 1700:-. Ekonomiskt bakslag på ca 7 miljoner. Festivalgeneralen JP Bordahl har fått sparken. Ny ledningsgrupp skall tillsättas för att få ordning på organisationen. Men det behövs inte något skarpare analytiker för att konstatera att prishöjningen med 300:- är en av de främsta orsakerna till bakslaget. Festivalkonkurrensen är stenhård och kan man se sina favoritband på någon annan festival till billigare pris så väljer man naturligtvis det istället. I den festivalutvärdering man kan göra på http://www.rockparty.se/ framgår det att hälften av besökarna tycker det är roligast ute på campingen och prioriterarar festen före musiken. Då blir det en ganska dyr campingavgift om man tvingas betala 1700:-/person.

Hultsfredsfestivalen måste se över sitt koncept ordentligt för att kunna ta upp matchen mot utmanarna i Borlänge, Arvika, Emmaboda m.fl. Hultsfredsfestivalen har börjat stirra sig blinda på "creddiga" artister istället för att hitta en spännande blandning av artister. För att få en roliga fest behövs det mer Bruno K Öijer, jazzpoesi, happenings, cirkus och gamla rockrävar som Eldkvarn, Torsson, Owe Thörnqvist m.fl.
2008 blir (ännu) ett ödesår för Hultsfredsfestivalen och Rockparty. Good luck!


Sugen på musik och lera? Spana in Liras festivalguide http://www.lira.se/festivals.asp


3 kommentarer :

Andreas Björsten sa...

Det är egentligen löjligt att prata om "fiasko" när det ändå var 23.000 besökare. Historiskt sett är det en väldigt hög siffra för Hultsfred. Det verkar som om man har budgeterat med för höga kostnader...

Thomas C Ericsson sa...

23 500 är en helt OK publiksiffra. Problemet är att gagerna för de stora artisterna dragit iväg och de mindre banden har hakat på. Men eftersm över 50% av publiken prioriterar festen på campingen kan man fråga sig om det värkligen är någon idé att slänga iväg miljoner på artister som ingen bryr sig om att lyssna på? Rockparty kanske skall sikta in sig på en lite äldre och mer musikmedveten publik, som i Arvika och Emmaboda. Nu sjunker medelåldern hela tiden, just nu ca 17 år tror jag.

Andreas Björsten sa...

Tja, första året jag åkte till Hultsfred (1986) var det väl typ 8.000 i publiken och medelåldern låg på ca 25, som jag kunde uppskatta det. Det ansågs vara succé, då. Nu är ju Hultsfred den största festivalen och då är det alltid intressant att angripa den, vilket är den vinkel journalisterna valt i år. (Fast bara någon vecka innan festivalen hyllades den och det påstods att den skulle få rekordpublik!) Om det hade blivit 30.000 i publiken som det spekulerades i, hade det ju verkligen varit publikrekord, nu blev verkligheten lite mer anspråkslös men egentligen långt ifrån fiasko, vilket jag redan sagt.
Här finns för övrigt en fin artikel om alternativscenen på Hultsfred:
http://barometern.se/article/1284779_152-386-0-0