2007-07-02

En nation av fönsterputsare...


ja, eller underbetalda byggnadsarbetare från östeuropa, svarta städerskor,elektriker och vvs-arbetare, bärplockare och restaurangpersonal - utan fackmedlemskap, utan andra krav än att få jobba här, om så fjorton timmar om dygnet, och utan helger.
Nutid? Eller ett nytt artonhundratal?

Vem som först sa det där om fönsterputsarna?
Det var Gordon Brown, nytillträdd premiärminister i Storbrittanien. En skotte med temperament, som redan för tjugo år sen satte fart på debatterna i underhuset. Få se hur han klarar sig i fortsättningen. Det finns ju en del att reparera, efter Blair.

Nu talar han sig varm för allas rätt till utbildning. Då, när han var i opposition under Thatcher-eran, som hade ungefär samma käcka entreprenörsidéer som vi ser i Sverige idag, slog han ett slag för allas rätt till ett verkligt arbete. Han sa ungefär så här:

"I min valkrets, i Skottland, fanns det i år 500 arbetslösa ungdomar, och ett jobb att söka.
Jag har hört att ni sagt att det är så enkelt att ordna ett jobb. Vem som helst kan ju bli fönsterputsare: det är bara att fixa en hink, en trasa, en stege. Jag har också hört att ni talat om förändring. Men jag visste inte att ni ville förvandla oss till en nation av fönsterputsare."

"I did´nt know that change meant that we should become a nation of windowcleaners".

Inga kommentarer :