2008-01-11

En levande klassiker

4 kommentarer :

Andreas Björsten sa...

Nog känns det som att RAS 1 låg oerhört långt före sin samtid i låtar som den här... (från ca 1987). Se även "Olof Palme is dead" på youtube.

Thomas C Ericsson sa...

Härligt att se dessa gamla RAS 1-klipp. För den som är intresserad av att läsa Barrdunges "Agitationstexter : framförda till musik av RAS 1 och Rikets säkerhet mellan 1985-91"(utgivna av Argus/Megafon 1991) så har jag ett lager i en sommarstuga utanför Vimmerby. Skicka 40:- till Sevedegatan 41A, 598 37 VIMMERBY så kommer häftet som ett brev på posten.

Andreas Björsten sa...

Ja visst har materialet en hög kvalitet? Präglat av 80-talet på sätt och vis, men samtidigt tidlöst. Det är ju rap på svenska innan företeelsen fanns, med ett djupt innehåll, och samtidigt skickligt gjorda videor av de bästa yrkesmännen på SVT (på den gamla monopoltiden nästan)! Fast "Palmes mördare" var väl en direktsändning om jag minns rätt, en explosiv sådan. Med framförandets intensitet menar jag.

Andreas Björsten sa...

Det är svårt att definiera den musikaliska genren för Ras 1. Mats kallade det väl "ackompanjerad filosofisk agitation". Musikaliskt är det ganska komplext, samtidigt med punkattityd i framförandet. Rap är en jämförelse som man kan göra, den första _svenskspråkiga_ rapmusiken kom 1989 enligt Wikipedia.