2008-01-31

Thomas Sjösvärd gör sig ryktbar

Såvida den inte är nedtagen av juridiska skäl (den är förmodligen åtalbar) kan man här läsa en synnerligen otäck artikel av Hjärnstorm-redaktören och Stig Larsson-adepten Thomas Sjösvärd.

Okej, har ni läst den? På ytan ser det fint och intelligent formulerat ut, artikelförfattaren är beläst (möjligtvis en selektiv beläsenhet, men det vet vi ju inget om) men... jag ska tala om hur jag uppfattar den här artikeln, och vad som gör mig så upprörd.
Ja, i en bisats uttalar Thomas Sjösvärd påståendet att Axess-redaktören och kulturskribenten Johan Lundberg är "galen" och att därför ingen behöver ta hans åsikter på allvar.
Det här är vad Sjösvärd gör; han vänder sig till sina läsare med ungefär följande statement: "Vi har olika litterära uppfattningar, det må vara hänt, men en sak kan vi vara överens om, Johan Lundberg är galen, eller hur?" *blink, blink*
Sjösvärd vädjar här liksom på andra ställen i sin essä till den klassiska svenska samförståndsandan; genom ett slags intelligent sofisteri trollar han successivt bort motsättningarna mellan retrogardism och avantgardism, mellan OEI och Aorta, och kommer fram till att de tidskrifterna mer eller mindre står för samma saker!
Den svenska kultur- och poesidebatt som har förts under senare år, där bland annat jag själv varit en av deltagarna, blir därmed onödigförklarad, försvinner in i något slags diffust overklighetstöcken. Debattörerna var ju hela tiden överens, minsann! Följaktligen kan de dela upp den litterära makten emellan sig, dessa två aktörer, OEI och Aorta, med lite olika inriktningar.
Nu har ju inte Carl Forsberg varit speciellt aktiv just som debattör, han har väl helt enkelt i första hand gett ut sin tidskrift och drivit sitt bokförlag och låtit dem tala för sig själva, men Thomas Sjösvärd framhåller ändå Aorta (jämte den "galne" Johan Lundberg) som de främsta - och enda - debattörerna som stått i motsats till OEI. Och eftersom denna motsättning nu är upplöst - om man följer Sjösvärds resonemang - så vad återstår att bråka om? Svensk korporativism i sin prydno.
Möjligen kan man undra varför Kulturrådet (som betalar för driften av sajten tidskrift.nu) ska sponsra en sinnessjukförklaring av en enskild kulturredaktör. Annars - fridens liljor över det litterära fältet. Vi andra som vid ett eller annat tillfälle har blivit personligen hotade på drängstugenivå av redaktörer för OEI har nu sett en drängstugeslagsmålets diskreta överman i Thomas Sjösvärd. Men ett anständighetskrav vore väl att han förtydligar sitt påstående om Johan Lundberg, ber om ursäkt eller skriver vad saken egentligen gäller.

2 kommentarer :

Anonym sa...

Vad gäller bisatsangreppet följer han mest den lilla tradition "poesidebattens" deltagare stakat upp. Om det är åtalbart att kalla någon galen har snart sagt varenda kvinnlig författare som dristat sig att skriva i jagform om något obehagligt processer att driva mot sina recensenter.

Anonym sa...

Hejja Andreas! Jättekul att läsa ALLA din inlägg. Argus lever för fullt (igen)! Fortsätt i samma stil så blir argus årets nätblogg 2008!!!