2008-05-19

Adress: lyrikvänner!

Kom igen, kom loss, kom till Bonnier Lyriks nyöppnade sida! Där kan man läsa originalverk skrivna direkt för sajten (ett fantastiskt verk av Johannes Heldén finns där, liksom uppläsningar av bland andra Eva Ribich) och diskutera hela författarskap eller enskilda titlar. Det blir kul. I synnerhet om fler joinar.

4 kommentarer :

Anonym sa...

Bra initiativ av Bonniers! Det var på tiden att man satsade på lyriken mer offensivt. Med den utgivningsskatten. Är det WW och Albert Bonniers förlag i samarbete?

Andreas Björsten sa...

Heh, jag hade precis tänkt skriva en notis om Bonnierlyrik.se, men du förekom mig. Det var väl hur som helst oundvikligt att mediekoncernen Bonniers förr eller senare skulle haka på intresset för bloggar och communities... Therese Bohman kallade det här för en "Lunarstorm för folk som gillar poesi" och det är nog riktigt, men då kan man ju tillägga att det faktiskt redan finns sådana communities, exempelvis argus.nu som jag tycker Bonniersajten lånat en del ifrån. Men jag är kluven, Kristoffer Leandoer - om det nu är han som står bakom, sajten saknar kontaktuppgifter - är ju en av Bonniers bästa och mest kunniga redaktörer, inget tvivel om det. Det här var nog ett väsentligt och ofrånkomligt steg att ta. Samtidigt kan man ju tycka att det här är en BLM som kostar ungefär en tusendel så mycket att driva, säkert, samtidigt som den ger mer goodwill, det vill säga en känsla av att Bonniers hänger med sin tid. Äh, gå dit ni allihop, men glöm inte andra sajter för den skull.

Andreas Björsten sa...

Till Matilda: W&W och Bonniers är numera samma sak, mångfalden är skenbar! Men visst har de lite olika utgivningsprofil.

Anonym sa...

Det är onekligen en intressant lansering med poesin i fokus. Dock snubblade jag nyligen över en tänkvärd och viktig varning, som kan vara värd att bära med sig inför ev. joining av sidan:

"när jag kommit till klausulen om upphovsrätt i medlemsavtalet drog jag öronen åt mig. Jag äger upphovsrätten till allt jag lägger upp, men Bonniers har rätt att använda sig av det i vilket sammanhang som helst, i ursprunlig form eller redigerat, för all framtid. Jag har inte den exakta formuleringen framför mig just nu men jag tror att de dessutom kan överlåta den rätten till företag som de samarbetar med."

Källa: http://tekoppenstankar.blogspot.com/

Det hela lämnar en ganska bitter eftersmak, och påminner en hel del om Facebookprincipen, där användarna upplåter hela publ.rätten till siten. Tråkigt.